Codreanu cere eliberarea din funcție a directoarei grădiniței „Lăstăraș”: Ce nereguli a raportat DGETS

Codreanu cere eliberarea din funcție a directoarei grădiniței „Lăstăraș”: Ce nereguli a raportat DGETS

Primarul general interimar al Capitalei Ruslan Codreanu solicită anularea concursului prin care a fost aleasă noua directoare a școlii - grădinițe „Lăstăraș” și eliberarea din funcție. Solicitarea a venit după ce la ședința servicilor operative de la Primărie a fost audiat Raportul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport privind activitatea acestei instituții.  Deși conducerea DGETS a menționat mai multe ilegalități și nereguli depistate în activitatea grădiniței în cauză, edilul spune că recomandările și concluziile ar trebui să fie mai drastice.  

Principala neregulă depistată de Direcția educație a fost că activitățile extracuriculare care se fac în cadrul grădiniței și sunt prestate de Asociația obșetască „Lăstărașii” au loc în timpul programului curicular.

„Activitățile contraplată se fac in locul activităților curiculare, ceea ce contravine regulamentului. Activitățile curiculare trebuiesc făcute în prima jumptate a zilei. Ele însă se fac în intervalul orelor 9.00 - 10.00, iar între 10.00 - 12.30 se desfășoară activitățile extracuriculare, cu plată. Acest fapt periclitează activitățile curiculare, dar și programul de plimbare și joc. Potrivit Codului Educației, activitățile pot fi prestate grupelor de vârstă 6 -7 ani, după ora 16.00 și să nu dureze mai mult de 25- 30 de minute”, a declarat directorul generral interimar al DGETS, Rodica Guțu.

Publicitate

„14 mln de lei se colectează anual de la părinți.” Ruslan Codreanu.

Autor:

Șefa DGETS a menționat că activitățile contraplată duc la abandonarea programului curicular. „Cadrele didactice nu au dreptul să presteze servicii cu plată copiilor cu care interacționează direct și mai ales în timpul programului de lucru pentru care este salarizat de stat”, a mai adăugat Guțu.

Primarul general interimar susține că acțiunile Direcției au fost insuficiente până acum.

„Trist. Asta este imaginea educației la nivel de municipiu. Circa 14 mln de lei anual se colectează de la părinți. Bugetul municipal pentru toate lucrările de reparație este de 21 de mln de lei. Pentru anul 2016 - 2017 activitățile extracuriculare au fost prestate ilegal, pentru că insituția nu a avut acordul Ministerului. Asociația nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinții, pentru că nu are autorizații. Practic părinții plătesc pentru activități pe care instituția trebuie să le presteze gratis. Eu am văzut vreo trei scrisori semnate de Fleaș, inclusiv către prim-ministru că totul este bine și este în regulă”, a declarat Codreanu.

Deși șefa DGETS spune că actuala conducere a grădiniței nu a menționat nimic despre existența unui conflic de interese sau grade de rudenie cu fosta conducere, Codreanu a reiterat că aceasta este nora fostei directoare.

„Cadrele didactice nu au dreptul să presteze servicii cu plată copiilor cu care interacționează direct.” Rodica Guțu.

Autor:

„Bogașevschi Eugenia a fost director timp de 28 de ani. La concurs a participat fiul Bogașevschi Dorian și Ceaușac Iana soția fiului. Ceaușa Iana a fost numită director, iar Bogașevschi Dorian președintele Asociației. Solicit să faceți un demers către PG, CNI, Centrul de Sănătate Publică. Eu foarte bine înțeleg că ne simțim comod în fotolii și orice solicitare din partea cetățenilor e ca un deranj pentru noi, dar cred că noi am uitat pentru ce suntem noi. Eu nu înțeleg de ce Direcția nu a anulat concursul. Eu cred că asta trebuie să se întâmple astăzi, să fie anulat concursul și eliberați toți din funcție”, a punctat Ruslan Codreanu.

De menționat că după ce s-a anunțat că instituția va fi supusă unui control directoarea s-a îmbălnăvit, la fel și directorul adjunct. Potrivit șefei DGETS, contabila este în funcție de doar jumătate de an și a declarat că nu cunoaște situația contabilă anterioară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal