Pentru anul 2019 se propune ca la țigările fără filtru cota specifică a accizei să fie de 460 de lei pentru 1.000 de bucăţi (cu 100 lei mai mare decât era prevăzut inițial) şi 6% cota ad-valorem, iar pentru anul 2020 - cota specifică de 540 de lei (cu 60 de lei decât era planificat) pentru 1000 de bucăţi şi 9% cota ad-valorem, informează Mold-Street.

Până în anul 2025, prețul la țigări ar urma să crească de patru ori, scrie sursa. În vederea armonizării taxelor din Moldova cu cele din Uniunea Europeană, Republica Moldova urmează să aplice pînă în anul 2025 cota accizului nu mai mică de 90 euro (circa 1.800 lei cursul actual n.r.) pentru 1.000 de ţigarete, indiferent de preţul ponderat de vânzare cu amănuntul", se arată în nota Ministerului Finanțelor.

„Majorarea accizelor la produsele din tutun vine și ca o măsură de combatere a consumului produselor din tutun în contextul în care consumul de tutun s-a constat a fi cauza unor afecțiuni letale”, explică nota semnată de ministrul Octavian Armașu.

În aceeași ordine de idei, nota accentuează necesitatea modificării cotelor accizelor la țigaretele fără filtru în vedere unificării cotelor cu cea a țigaretelor cu filtru, dat fiind faptul că există o rată înaltă de substituire a acestora ceea ce face ca țigaretele fără filtru să aibă o atractivitatea mai mare.

În documentul mai scrie că creșterea cotei accizei „va avea un impact major asupra stării sănătății sociale și psihologice a persoanelor”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!