Voință de fier. Un chinez cu picioarele amputate a reușit să cucerească vârful Everest

Voință de fier. Un chinez cu picioarele amputate a reușit să cucerească vârful Everest

Alpinistul chinez Xia Boyu, care are ambele picioare amputate, a reuşit să-şi îndeplinească visul de a cuceri cel mai înalt vârf de pe Pământ. În spatele acestui succes stau însă multe tentative eșuate, informează AFP. Abia cea de-a cincea încercare a fost una reuşită alpinistul de 69 de ani, care a păşit la primele ore ale zilei de luni, cu ajutorul picioarelor protetice, pe vârful situat la 8 848 de metri altitudine, scrie Agerpres.

„A ajuns pe vârf în această dimineaţă împreună cu alţi şapte membri ai expediţiei sale”, au confirmat organizatorii. Xia Boyu este prima persoană cu membrele amputate care a obţinut permisiunea de a escalada cel mai înalt vârf de pe Pământ după retragerea interdicţiei ce restricționa ascensiunile pe acest vârf montan pentru alpiniştii care au suferit o dublă amputaţie şi pentru nevăzători, instaurată anul trecut de autorităţile din Nepal. Măsura a fost anulată de instanţă în urma contestaţiilor formulate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor persoanelor cu handicap, care au considerat-o discriminatorie.În 1975, Xia Boyu a făcut parte dintr-o echipă naţională a Chinei care a pornit în cucerirea Everestului, însă grupul s-a confruntat cu o furtună pe vârful muntelui. Fără oxigen şi expus la temperaturi polare, alpinistul a suferit degerături severe şi, în 1996, picioarele sale au fost amputate de sub genunchi după ce medicii l-au diagnosticat cu o formă de cancer de sânge.Tenace, sexagenarul s-a întors la poalele Everestului în 2014, însă o avalanşă mortală, care i-a costat viaţa pe 16 şerpaşi, a pus capăt prematur escaladei.Xia Boyu nu s-a resemnat şi a revenit anul următor. Însă, un cutremur violent produs în Nepal, care a ucis mii de persoane şi a condus la decesul a 22 de persoane aflate în tabăra de bază de pe Everest, a determinat încheierea expediţiei.În ultima sa încercare, în 2016, condiţiile meteorologice nefavorabile l-au forţat pe alpinistul chinez să coboare, deşi se afla la doar 200 de metri de vârf.În ciuda tuturor acestor eşecuri, bărbatul nu a renunţat. „Escaladarea Everest este visul meu. Trebuie să-l realizez. În plus, este o provocare personală, o înfruntare a soartei”, a explicat el luna trecută reporterilor AFP care l-au întâlnit în Kathmandu.Singura persoană cu ambele picioarele amputate care a atins vârful Everest este Mark Inglis din Noua Zeelandă, care a realizat acest lucru în 2006.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal