În știrea difuzată de Sputnik se menționează că „mai bine de o treime dintre italieni (38%), francezi și germani (câte 34%) consideră că Vladimir Putin este cel mai puternic lider din lume”.

Sursa imagine: ro.sputnik.md

Echipa de experți din cadrul serviciului european „EU împotriva dezinformării” atenționează că informațiile publicate pe site-ul Sputnik fac parte dintr-o campanie inițiată de Rusia pentru a influența opinia publică internațională. „Sputnik a fost creat pentru a „relata politica de stat a Rusiei”. Russia Today și Sputnik produc știri false pentru a promova obiective politice”, susțin experții.  

La rândul său, Președintele Asociației Presei Independente, Petru Macovei, este de părere că sursa menționată nu este o instituție media veritabilă.

„Sunt absolut convins că site-ul Sputnik, la fel ca această agenție în general, au fost create special pentru a transmite anumite informații doar din perspectiva Kremlinului”, a spus expertul într-o convorbire cu AGORA.

„Știu că această structură este foarte activă în foarte multe țări din lume, inclusiv în tot spațiul ex-sovietic, încercând să transmită informații neadevărate, tendențioase și răuvoitoare”, a mai adăugat expertul.

Directorul executiv al Institului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, sugerează că modul în care au fost prezentate datele ar putea fi unul tendențios, întrucât nu sunt menționate rezultatele sondajului în rândul cetățenilor din alte state.

„Sondajul îl numește pe Putin cel mai puternic lider din lume, dar eu mă uit că 43% din americani și 33% din britanici îl consideră pe Donald Trump cel mai puternic lider din lume. Atunci eu mă întreb, care este ponderea adevărată?”, spune Barbăroșie.

Sursa imagine: sputniknews.com

Rezultatele sondajului menționat nu reflectă realitatea obiectivă de pe scenă internațională, afirmă expertul în economie, directorul executiv iData, Mihai Bologan.

„Dacă e să mă refer strict la întrebare și rezultate, cel mai puternic om din lume, obiectiv, e Xi Jinping, fapt demonstrat de către revista The Economist, bunăoară. De asemenea, Donald Trump deține o putere foarte mare și în anumită măsură chiar o utilizează la nivel internațional, inclusiv în deblocarea dialogului dintre cele două Coree. Vladimir Putin s-ar putea să fie mai popular decât cei doi, dar asta ar fi maxim o percepție a populației, nu și o realitate”, a declarat expertul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!