Salarii în plic și evaziune în proporții deosebit de mari: Rețineri și percheziții la două companii de construcții din Chișinău

Salarii în plic și evaziune în proporții deosebit de mari: Rețineri și percheziții la două companii de construcții din Chișinău

Inspectoratul Naţional de Investigaţii (INI), în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), efectuează percheziţii la factorii de decizii a unor întreprinderi de construcţii din Capitală, în cadrul unei cauze penale pornită pe evaziune fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor. Potrivit Poliței, aceştia au cauzat bugetului public naţional un prejudiciu de circa 8 milioane de lei.

UPDATE 14:03 Potrivit PCCOCS și INI, factorii de decizie ai celor două companii de construcții din Chișinău sunt suspectați de evaziune fiscală în proporții deosebit de mare.

În urma operațiunii comune au fost reținute trei persoane cu vârsta cuprinsă între 31-40 de ani, fiind bănuite de faptul că din anul 2015 până în prezent au cauzat bugetului public național un prejudiciu de circa 8 milioane de lei.

Publicitate

Procurorii PCCOCS în colaborare cu ofițerii INI au stabilit că factorii de decizie ai întreprinderii au inclus date denaturate cu privire la venituri și cheltuieli în declarațiile cu privire la impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător pentru perioada anilor 2016-2017, declarațiile cu privire la TVA pentru perioada 2016 până în prezent, alte dări de seamă privind achitarea impozitelor din salariu angajaţilor întreprinderilor.

De asemenea, suspecții ofereau angajaților și salariu în „plic”, eschivându-se astfel de la plata impozitelor.

„La 14 mai curent, au fost efectuate mai mult percheziții la domiciliile și oficiile a figuraților, fiind depistate și ridicate înscrisuri de ciornă cu privire la salariu angajaților, bani primiți de la cumpărătorii apartamentelor și cheltuielele de facto pentru construcție.

Menționăm că în urma documentării acestor întreprinderi, activitatea agenților economici nu a fost periclitată”, se mai arată într-un comunicat al PCCOCS.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pedepsa cu închisoarea până la 6 ani sau amendă în mărime de la 167500 la 267500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

UPDATE 13:55 Contactat de Agora, Vitalie Busuioc, adjunctul procurorulu-șef al PCCCOCS, ne-a declarat că perchezițiile continuă și acum la sediile companiilor vizate, după ce au avut loc percheziții la domiciile conducătorilor întreprinderilor. Totodată, Busuioc ne-a spus că există rețineri în rândul conducătorilor companiilor, iar acțiunile ilegale documentate țin de vidența contabilă dublă și achitarea salariilor în plic.

„Este vorba de companii de construcții care sunt gestionate de aceleași persoane. Sunt companii diferite, dar gestionate de același grup de persoane, care au construit și construiesc blocuri de locuit în municipiul Chișinău. Sunt rețineri în rândul conducătorilor întreprinderilor vizate, acțiunile cărora au fost probate în cadrul investigațiilor”, a declarat procurorul, menționând că acțiunile de investigație nu au ca scop prejudicierea activității întreprinderilor vizate.

Potrivit lui Busuioc, deocamdată în faza activă a investigațiilor sunt vizate două companii, între timp fiind investigate și informații privind alte companii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal