Au pus pe roate o schemă de fraudare a examenelor de obținere a permiselor auto. Cinci persoane au fost reținute de CNA

Au pus pe roate o schemă de fraudare a examenelor de obținere a permiselor auto. Cinci persoane au fost reținute de CNA

Mai mulți angajați ai Agenției Servicii Publice au pus pe roate o schemă de eliberare ilegală a permiselor auto. Cinci persoane, printre care doi șefi ai Agenției, au fost reținute de Centrul Național Anticorupție. Bănuiții ar fi eliberat peste 600 de permise. Ar fi perceput sume cuprinse între 500 și 1.500 de euro pentru falsificarea examenelor.

Bănuiţi de comiterea acestor ilegalităţi sunt mai mulţi angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice, dar şi persoane din cadrul unor şcoli auto din capitală. Afacerea cu permise a intrat în vizorul CNA încă anul trecut, iar perioada investigată vizează lunile noiembrie 2017-februarie 2018. În acest interval de timp, ce presupune 824 de ore de imagini video, membrii grupului, format din şefi din cadrul ASP şi angajaţi ai patru şcoli auto din Chişinău, au fost urmăriţi de CNA, reuşindu-se documentarea a 393 de cazuri de fraudare a probelor teoretice şi 219 a celor practice. În cadrul documentării, s-a stabilit că pentru susţinerea acestora, se percepeau sume între 500 şi 1500 de euro.

Investigatorii au documentat fraudarea examenelor, constatând implicarea directă a membrilor comisiei de examinare în indicarea răspunsurilor corecte, chiar în sala de examene, sau prin telefon. De asemenea, au fost documentate şi cazuri de susţinere a examenelor de către unii membri ai Comisiei în locul candidaţilor. Potrivit materialelor cauzei, în 9% din cazurile investigate, candidaţii nu erau prezenţi la susţinerea probelor, unii fiind chiar peste hotarele ţării.

Publicitate
...

În această dimineaţă au fost efectuate peste 60 de percheziţii la birourile şi domiciliile unor angajaţi ai ASP, dar şi la unii membri ai şcolilor auto. Cinci persoane, între care un şef şi un adjunct de secţie, dar şi trei inspectori ai ASP, au fost reţinute pentru 72 de ore, urmând ca şi alte persoane să fie audiate. În urma percheziţiilor au fost depistaţi bani, documente şi un alt material probatoriu relevant pentru cauză. A fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. De asemenea, se examinează posibilitatea anulării permiselor eliberate cu abateri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal