Raport CJI: Șapte posturi TV din Republica Moldova fac partizanat politic. Care sunt acestea și pe cine îi favorizează

Raport CJI: Șapte posturi TV din Republica Moldova fac partizanat politic. Care sunt acestea și pe cine îi favorizează

Doar trei dintre cele zece posturi de televiziune monitorizate de experții media în perioada 5 - 11 mai, au reflectat campania pentru alegeri locale în mod echilibrat și neutru. Celelalte posturi au continuat să facă partizanat politic, relevă datele celui de-al treilea raport de monitorizare a comportamentului mass-media în campania electorală, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Postul public de televiziune Moldova 1, precum și posturile private Pro TV și TV 8 au avut un comportament echilibrat, oferind acces majorității concurenților electorali în știri, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre candidații campaniei pentru alegerile locale noi.

Majoritatea radiodifuzorilor au avut însă un comportament partizan în raport cu anumiți candidați, relevă datele raportului LINK. Cel mai adesea, acești radiodifuzori au avantajat unii candidați și i-au dezavantajat pe alții, utilizând în același timp datele sondajelor de opinie pentru a influența imaginea concurenților electorali în percepția publicului.

Publicitate

Astfel, radiodifuzorii naționali Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care - potrivit declarației depuse la CCA - nu ar trebui să reflecte campania electorală, au continuat să difuzeze multiple materiale cu caracter electoral direct și indirect în buletinele de știri. Cele mai multe din ele au favorizat-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu și l-au defavorizat pe candidatul PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase.

Posturile NTV Moldova și Accent TV, ca și în perioada precedentă, l-au promovat deschis pe Ion Ceban, candidatul PSRM la primăria Chișinău, și pe Alexandr Usatîi, candidatul aceluiași partid pentru primăria Bălți, defavorizând-i totodată pe Silvia Radu și Andrei Năstase. La RTR Moldova s-a remarcat favorizarea ușoară a candidaților Ion Ceban, PSRM, și Reghina Apostolova, de la Partidul Șor.

Jurnal TV a continuat să reflecte neutru evenimentele de presă organizate de concurenți, însă în alte știri cu caracter electoral s-a observat defavorizarea candidatei independente Silvia Radu și favorizarea candidatului PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase.

În ce privește sondajele de opinie, o parte din televiziuni au prezentat rezultatele referitoare la tematica electorală ca pe un fapt împlinit, nu ca intenții de vot ale respondenților - lăsând loc, astfel, pericolului de a manipula electoratul, notează sursa.

CJI își propune să sesizeze instituțiile de reglementare cu privire la tendințele în măsură să compromită abilitatea mass-media de a oferi publicului informații veridice, echidistante și pluraliste.

Surse: Monitorizarea mass-mediei în campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018 Raport nr. 3 (5-11 mai 2018); comunicat CJI

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal