VIDEO. Scoaterea din cursa electorală a lui Năstase, Ceban și Codreanu, respinsă de Consiliul de Circumscripție

VIDEO. Scoaterea din cursa electorală a lui Năstase, Ceban și Codreanu, respinsă de Consiliul de Circumscripție

Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău a respins în ședința extraordinară de astăzi mai multe contestații privind anularea înregistrării în cursa electorală a candidaților Andrei Năstase (PPDA), Constantin Codreanu (PUN) și Ion Ceban (PSRM). În cazul candidatului Platformei DA, contestatarul, reprezentant al PSRM, a invocat că printr-o știre apărută pe site-ul Jurnal TV din 30 aprilie (în care președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, transmite un mesaj de susținere pentru Andrei Năstase), s-a făcut agitație electorală de către un cetățean străin, reprezentant al unei instituții europene.

Contestatarul a pretins că prin mesajul lui Daul s-a făcut agitație electorală ilegală pentru Andrei Năstase, astfel încălcându-se alineatul 3 al articolul 52 din Codul Electoral.

Solicitarea în vederea anulării înregistrării candidatului în cursa electorală a fost respinsă prin hotărârea CECC, care a stabilit că contestația pe acest caz urma să fie depusă în termen de trei zile de la săvârșirea/aflarea acesteia.

Publicitate

Totodată, în hotărârea sa CECC a constatat că nu a fost probat în vreun fel faptul că Andrei Năstase sau PPDA l-ar fi implicat intenționat pe Joseph Daul în agitația electorală. O altă constatare a Consiliului este că candidatul Năstase nu a utilizat acel mesaj în agitația sa electorală.

Totuși, Năstase a fost avertizat prin decizia CECC ca să nu mai admită astfel de situații. În cele din urmă, Consiliul a respins ca neîntemeiată contestația PSRM, motivând că încălcarea la care se face referire nu a fost stabilită printr-o hotărâre a instanței de judecată.

De aceleași încălcări au fost acuzați și candidații Constantin Codrenu și Ion Ceban.

Candidatul PUN și-ar fi făcut agitație electorală după ce a apărut în sursele mass-media alături de președintele României, Klaus Iohannis, pe data de 9 mai.

CECC a considerat că prin aceasta Constantin Codreanu nu a încălcat alineatul 3 al articolului 52 din Codul Electoral, întrucât la întrevederea avută cu președintele României nu au existat elemente de agitație electorală directă. Prin urmare, Consiliul a adoptat aceeași hotărâre ca în cazul lui Andrei Năstase.

O altă sesizare respinsă ca neîntemeiată a fost cea a candidatului partidului Casa Noastră - Moldova”, Alexandr Roșc, care a cerut anularea înregistrării în cursa electorală a candidatului PSRM, Ion Ceban, pe motiv că s-a folosit de imaginea președintelui Igor Dodon, în timpul concertului din Piața Marii Adunări Naționale, organizat de PSRM și dedicat Zilei Victoriei.

Potrivit lui Roșco, implicarea președintelui Igor Dodon în agitația electorală pentru Ion Ceban contravine Codului Electoral. Și în acest caz CECC a adoptat aceeași decizie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal