GRAFIC. Cum am ajuns, în mai puțin de un an, să plătim cu peste 3 lei mai mult pentru un litru de benzină

GRAFIC. Cum am ajuns, în mai puțin de un an, să plătim cu peste 3 lei mai mult pentru un litru de benzină

Atât motorina, cât și benzina s-au scumpit în ultima periodă. Aceasta din urmă a trecut pragul de 19 lei. Începând din 16 mai, prețul maxim de comercializare a unui litru de benzină Premium-95 este de 19,15 lei, iar un litru de motorină costă cel mult 17,09 lei. Cei de la autoblog.md au realizat o analiză succintă a evoluţiei tarifelor plafon pentru carburanţi reglementate de ANRE, de acum un an şi până în prezent.

Potrivit sursei, la începutul anului 2018, majorarea tarifelor plafon a fost argumentată de ANRE astfel:

„ANRE anunță că prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, stabilit începând cu 10 ianuarie 2018, va include noile accize pentru anul curent în conformitate cu Codul Fiscal.

Publicitate

De la 1 ianuarie curent, acciza pentru o tonă de benzină a crescut de la 4560 lei la 4961 lei (cu 8,79% comparativ cu anul 2017) și pentru o tonă de motorină de la 1926 lei la 2092 lei (cu 8.62% comparativ cu anul 2017).

În acest context anunțăm că majorarea pentru perioada de calcul a prețurilor plafon se datorează atât creșterii prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, cât și modificării cotei accizelor pentru benzină și motorină”.

De atunci şi până în prezent, pentru toate majorările în lanţ din ultimele săptămâni instituţia nu a adus niciun argument public.

Iată evoluția prețurilor carburanților din mai 2017 până în mai 2018:

...

Astfel, putem observa că preţurile la principalele tipuri de carburanţi s-au mărit semnificativ, şi asta în mai puţin de un an. În perioada sus menţionată, cele mai mici tarife plafon au intrat în vigoare din 28 iunie 2017.

Comparativ cu cele din prezent, diferenţa pentru benzină Premium-95 este de 3 lei şi 13 bani, în timp ce pentru motorină de 3 lei şi 48 de bani. Scumpirea este de 13.31% comparativ cu aceeași dată a anului trecut.

Singura reducere semnificativă a tarifelor plafon de la începutul anului 2018 a fost doar în perioada 21.02 - 06.03.

În ultimul an, preţul pentru un litru de gaz petrolier lichefiat nu a depăşit niciodată 11 lei, notează autoblog.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal