Datoriile Moldovei pentru gazul livrat transnistrienilor cresc. Gazprom vine cu încă o pretenție de jumătate de miliard de dolari

Datoriile Moldovei pentru gazul livrat transnistrienilor cresc. Gazprom vine cu încă o pretenție de jumătate de miliard de dolari

Gigantul rus al gazelor anunță că a depus, în luna februarie 2018, la Arbitrajul Comercial Internațional de la Moscova o nouă cerere privind încasarea unei noi datori de la Moldovagaz. De această dată, Gazprom a cerut încasarea de la întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz a sumei de 475,8 milioane de dolari, datorie pentru gazul livrat în anul 2015, scrie Mold-street.  

Potrivit raportului trimestrial al Gazprom instanța nu a decis când va examina cererea depusă. Suma este cu aproape 300 de milioane dolari mai mică, comparativ cu precedenta pretenţie de 768,7 milioane de dolari, datorie pentru metanul livrat în anul 2014, satifăcută deja de instanţa de la Moscova în august 2017. Noua pretenție este a 13-a din ultimii zece ani și aduce valoarea datoriilor ce ar urma a fi încasate de la Moldovagaz la circa cinci miliarde de dolari. La acestea se adaugă şi o datorie de peste un miliard de dolari, cesionată de Gazprom unei firme afiliate.

Din această sumă doar 4-5% sunt restanțe ale Chișinăului. Restul sunt datorii acumulate de regiunea transnistreană, care din anul 2006 nu achită niciun ban pentru metanul livrat de Gazprom. În ultimii ani datoria autoproclamatei rmn este în continuă creștere și a depășit deja șase miliarde de dolari.

Publicitate

Anterior administrația Moldovagaz susținea că datoriile pretinse de Gazprom sunt acumulate de Tiraspoltransgaz și că nu are posibilitatea de a influența compania din Tiraspol să achite pentru consumul de metan din stânga Nistrului.

Specialiștii în domeniu afirmă că dacă gigantul rus al gazelor dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci mergea mai departe. Potrivit lor, decizia instanței de arbitraj este mai degrabă o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil și fiscal pe teritoriul Rusiei create de aceste restanțe.

În același timp, experții nu exclud însă că problema recuperării datoriilor a fost și este utilizată de Gazprom și Rusia pentru a face presiuni asupra conducerii Republicii Moldova, astfel încât aceasta să accepte, de exemplu, renunțarea la vectorul european sau, cel puțin, la proiectele energetice comune cu UE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal