După ce un membru al Comisiei Electorale Centrale a menționat că 59 de liste de subscripție prezentate de Silvia Radu ar fi fost completate de aceeași persoană, mai mulți reprezentanți ai societății civile au solicitat, pe data de 11 mai, accesul la aceste date, pentru a le verifica. „Codul Electoral spune că, în cazul în care persoana semnează în liste, face înscrierea cu propia mână. Luând în considerație că este un subiect de urgență, deși termenul de a o oferi accesul la informație este de 15 zile, noi am efectuat două vizite la consiliu pentru a explica lucrurile, am fost amânați de pe o zi pe alta, ca până la urmă să ni se invoce protecția datelor cu caracter personal ale persoanelor care au semnat”, a spus expertul Centrului pentru Politici și Reforme, Ștefan Gligor.

Activiștii au propus să dea asigurări, în scris, că nu vor folosi datele din liste, însă Consiliul de Circumscripție a menționat că va veni cu un răspuns oficial în termenul prevăzut de lege.

„Asta dă dovadă că acești oameni au ce ascunde, există bănuieli că au fost comise încălcări la înregistrarea Silviei Radu. Dacă nu? De ce nu ni se oferă dreptul de a vedea acele liste?”, s-a întrebat Ștefan Gligor.

Președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat însă că, anterior, la alegerile prezindețiale din 2016, jurnaliștii s-au confruntat cu aceeași problemă. Au obținut însă câștig de cauză în instanța de judecată. „Vrem să verificăm corectitudinea informațiilor, să ne exercităm un drept legal”, a subliniat Cornelia Cozonac.  

Pentru a fi înregistrată în cursa electorală în calitate de candidat independent, Silvia Radu a fost nevoită să prezinte cel puțin 10 mii de semnături de la locuitorii municipiului. Anterior, liberalii au spus că mai mulți angajați ai întreprinderilor municipale au fost impuși să semneze în liste. Acuzațiile au fost însă respinse.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!