Un laborator din Moldova, pe primele poziții într-un top european

Un laborator din Moldova, pe primele poziții într-un top european

Laboratorul Rusnac-MoldAqua, cel mai mare producător de apă îmbuteliată și de băuturi răcoritoare din Moldova, a intrat în top trei cele mai bune laboratoare europene. Asta după ce și-a confirmat calitatea în urma unor teste realizate de compania britanică LGC Standards. La începutul anului, testele de competență ale companiei au vizat 70 de laboratoare microbiologice din diferite țări europene. 

„Apa cristalină este în percepția consumatorilor un produs atractiv, dar transpunerea acestor așteptări în practică este mult mai dificilă decât s-ar părea”, afirmă șeful departamentului de marketing al companiei Rusnac-MoldAqua, Danil Balaban. Potrivit acestuia, nu este suficient să dispui de surse de apă naturală de calitate și de echipament modern pentru pomparea apei. „Este la fel de important să asiguri un control strict al calității și securității pe parcursul întregului proces de producere, care exclude orice influență nefastă, inclusiv factorul uman”, a menționat Danil Balaban.

...

Publicitate

Danil Balaban a mai adăugat că sunt necesare teste imparțiale de laborator. „Practica evaluării de laborator a fost dezvoltată în cadrul întreprinderii noastre de la instituire, adică de mai bine de 15 ani. De altfel, laboratorul microbiologic a fost creat în urmă cu mai mult de un deceniu. Iar acum, este singurul laborator chimic și microbiologic din industria moldovenească de îmbuteliere a apei potabile și a băuturilor răcoritoare”, a declarat acesta.

...

„Spre deosebire de alți producători, am considerat absolut necesare aceste investigații de laborator. Asta deoarece controlul microbiologic al apei este cel mai important indicator al calității și, în principiu, al purității sale. Realizarea acestui scop costă scump atât la propriu, cât și la figurat”, a concluzionat Danil Balaban.

Rusnac-MoldAqua este singura companie producătoare de apă îmbuteliată din Republica Moldova care dispune de un laborator microbiologic, acreditat în conformitate cu standardele internaționale ISO 17025. Conform acestor standarde, laboratorul este supus anual unui audit, iar o dată la patru ani - reacreditării. În cadrul acestei proceduri sunt necesare încercări inter-laborator la nivel internațional. În februarie 2018, Rusnac-MoldAqua a solicitat efectuarea unor asemenea încercări în laboratorul companiei britanice LGC Standards (subdiviziune a LGC Group). Selectarea acestei companii a fost dictată de reputația acesteia - este lider pe piața internațională a cercetărilor de laborator.

...

Procedura de efectuarea a încercărilor inter-laborator este una lungă și complicată. Laboratorul trimite probele de testare pentru investigații, iar rezultatele sunt codificate și expediate înapoi laboratorului de testare absolut confidențial, ceea ce asigură un control cu adevărat obiectiv. Rezultatele sunt însă făcute publice ulterior.

În februarie 2018, într-o nouă rundă de încercări inter-laborator, efectuate de compania britanică LGC Standards, au participat 70 de laboratoare microbiologice europene. În rezultat, laboratorul microbiologic Rusnac-MoldAqua a demonstrat unul din trei cele mai bune rezultate.

...

...

P.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal