Rainbow Europe verifică anual cum țările de pe continentul european protejează drepturile minorităților sexuale de pe teritoriul lor.

Cel mai bine la acest capitol stă Malta, care are o atitudine pozitivă față de comunitatea LGBT în proporție de 91%. Urmează Belgia (79%), Norvegia (78%), Finlanda, Marea Britanie și Franța (73% toate).

La polul opus, unde minoritățile sexuale se confruntă cu ură și intoleranță, se află Azerbaidjan (5% toleranță), Armenia (7%), Turcia (9%), Monaco (10%), Rusia (11%).

În ceea ce privește R. Moldova, raportul arată că deși Marșul „Fără Frică” de anul trecut a fost cel mai mare de acest fel, din Moldova, adunând 450 de oameni, participanții s-au aflat în pericol, fiind huiduiți și atacați. „De asemenea, președintele Igor Dodon a declarat că minoritățile sexuale niciodată nu vor fi acceptate, condamnând marșul Fără Frică”, mai scrie în raport.

În stabilirea ratei de toleranță se iau în considerare mai multe criterii. E analizată legislația țării, receptivitatea socială, drepturile civile, posibilitatea de căsătorie sau înfiere și alți factori.

Vedeți mai jos harta integral:

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!