Alegeri locale 2018: Încălcări grave comise de concurenți electorali „pe ultima sută de metri” înaintea scrutinului

Alegeri locale 2018: Încălcări grave comise de concurenți electorali „pe ultima sută de metri” înaintea scrutinului


Mai mulți concurenți electorali ar fi comis încălcări ale legislației înaintea alegerilor locale noi din 20 mai, arată ultimul raport de monitorizare efectuat de Promo-LEX. Ca și în rapoartele precedente, misiunea de observare a constatat problemele care se referă la oferirea cadourilor electorale, folosirea resurselor administrative, discursul instigător la ură și depășirea plafonului permis de cheltuieli.

210 activități de promovare electorală în două săptămâni de campanie

Conform observatorilor Promo-LEX, în perioada monitorizată au fost organizate cel puțin 210 activități de promovare electorală, majoritatea - 173 (82,38%) fiind desfășurate în mun. Chișinău. Din totalul activităților, cel puțin 68 (32%) au fost organizate de candidatul PSRM; 48 (23%) - de CI Silvia Radu, iar 33 (16%) - de candidata PPȘ. Cele mai utilizate instrumente de promovare rămân a fi: întâlnirile cu alegătorii -31% din activități și utilizarea corturilor - în 28%.

Doar jumătate din secțiile de votare au rampe de acces, iar 20 la sută din BESV sunt închise în timpul orelor de program

Conform informației furnizate de observatorii Promo-LEX, în cel puțin 77 Birouri Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV) (23,19%) din totalul de 332 verificate, s-a constatat încălcarea termenelor legale de alegere a președintelui, vicepreședintelui și secretarului. De asemenea, observatorii au efectuat 393 vizite la BESV (inclusiv vizite repetate la organele electorale închise), constatându-se că, în cazul a 84 din vizite (21,37%) sediile BESV erau închise în timpul orelor de lucru. Doar 52% din SV sunt dotate cu rampe de acces.

Concurenții electorali au utilizat resurse administrative și au împărțit mai multe daruri, comparativ cu perioada precedentă de monitorizare

Continuă a fi raportate situații care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Astfel, observatorii au raportat 15 cazuri, dintre care: 3 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor de învățământ în timpul orelor de muncă (2 - PSRM, 1 - CI Silvia Radu); 4 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă (2 - PSRM, 1 - PUN, 1 - CI Silvia Radu); 8 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor medicale în timpul orelor de muncă (4 - PSRM,  2 - PUN, 1 - PL, 1 - PPȘ).

Este semnificativă implicarea pe parcursul perioadei electorale a Președintelui Republicii Moldova,  Igor Dodon în campania electorală a candidaților PSRM Ion Ceban (mun. Chișinău) și Alexandr Usatîi (mun. Bălți). Implicarea Președintelui în activități de agitație în favoarea unui concurent poate fi interpretată, inclusiv, drept utilizare a resurselor administrative în favoarea concurenților electorali menționați.

Comparativ cu perioada precedentă de raportare MO Promo-LEX a constatat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de oferire a cadourilor electorale (17 în total), cu implicarea  concurenților electorali din partea PPȘ - 8 cazuri; Silvia Radu - 5 cazuri; PSRM - 2 cazuri; PDM - 1 caz și PPPDA - 1 caz.

Concurenții electorali nu au declarat toate cheltuielile efectuate, iar unii concurenți au depășit esențial plafonul cheltuielilor permise

În perioada monitorizată 13 concurenți electorali au declarat fonduri de campanie de 2 751 540,81 lei și au efectuat cheltuieli de 2 392 698, 65 lei. Ponderea majoră a cheltuielilor declarate este pentru publicitate și materiale promoționale - 95%, cheltuieli pentru întruniri și evenimente - 2%, servicii de sondare a opiniei publice - 2%, pentru utilizarea transportului au fost raportate - 1% și alte cheltuieli - 1%.

Misiunea de observare estimează că, 8 concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate pe parcursul celor 2 săptămâni de campanie. Suma totală a cheltuielilor nedeclarate este estimată la cel puțin 1 144 229 lei, majoritatea cheltuielilor neraportate fiind pentru publicitate stradală și materiale promoționale. MO Promo-LEX mai amintește că, candidatul de la PPȘ în c. Jora de Mijloc, r. Orhei, în primele două săptămâni de campanie a efectuat cheltuieli estimate la cel puțin 114 100 lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit pentru circumscripția respectivă - 93 504,18 lei. Deși nu a mai avut dreptul legal de a cheltui bani în circumscripția Jora de Mijloc, în perioada 28 aprilie - 11 mai 2018 acesta a continuat să organizeze concerte și să ofere cadouri electorale, estimate la 80 500 lei.

Concurenții electorali continuă să instige la ură și discriminare

MO Promo-LEX a constatat noi cazuri de utilizare a discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, a discursurilor sexiste precum și a altor forme de intoleranță manifestate public.

Au fost identificați 2 concurenți electorali afectați de diferite forme de intoleranță, ambii fiind desemnați de PPPDA. Cel mai afectat de mesaje instigatoare la ură și discriminare rămâne a fi Andrei Năstase, candidat la funcția de primar al mun. Chișinău (în 3 cazuri din 4), urmat de Arina Spătaru, candidată la funcția de primar al mun. Bălți (1 caz).

De cealaltă parte, Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Chișinău a instigat la discriminare sugerând că va limita dreptul la exprimare și întrunire a unui grup de persoane din motivul orientării sexuale a acestora. De asemenea, Pavel Verejan, candidatul PPȘ la funcția de primar al mun. Bălți a utilizat stereotipurile legate de gen.


Sursa: Asociația Promo-LEX

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.