Alegeri locale 2018: Încălcări grave comise de concurenți electorali „pe ultima sută de metri” înaintea scrutinului

Alegeri locale 2018: Încălcări grave comise de concurenți electorali „pe ultima sută de metri” înaintea scrutinului

Mai mulți concurenți electorali ar fi comis încălcări ale legislației înaintea alegerilor locale noi din 20 mai, arată ultimul raport de monitorizare efectuat de Promo-LEX. Ca și în rapoartele precedente, misiunea de observare a constatat problemele care se referă la oferirea cadourilor electorale, folosirea resurselor administrative, discursul instigător la ură și depășirea plafonului permis de cheltuieli.

210 activități de promovare electorală în două săptămâni de campanie

Conform observatorilor Promo-LEX, în perioada monitorizată au fost organizate cel puțin 210 activități de promovare electorală, majoritatea - 173 (82,38%) fiind desfășurate în mun. Chișinău. Din totalul activităților, cel puțin 68 (32%) au fost organizate de candidatul PSRM; 48 (23%) - de CI Silvia Radu, iar 33 (16%) - de candidata PPȘ. Cele mai utilizate instrumente de promovare rămân a fi: întâlnirile cu alegătorii -31% din activități și utilizarea corturilor - în 28%.

Doar jumătate din secțiile de votare au rampe de acces, iar 20 la sută din BESV sunt închise în timpul orelor de program

Conform informației furnizate de observatorii Promo-LEX, în cel puțin 77 Birouri Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV) (23,19%) din totalul de 332 verificate, s-a constatat încălcarea termenelor legale de alegere a președintelui, vicepreședintelui și secretarului. De asemenea, observatorii au efectuat 393 vizite la BESV (inclusiv vizite repetate la organele electorale închise), constatându-se că, în cazul a 84 din vizite (21,37%) sediile BESV erau închise în timpul orelor de lucru. Doar 52% din SV sunt dotate cu rampe de acces.

Concurenții electorali au utilizat resurse administrative și au împărțit mai multe daruri, comparativ cu perioada precedentă de monitorizare

Continuă a fi raportate situații care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Astfel, observatorii au raportat 15 cazuri, dintre care: 3 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor de învățământ în timpul orelor de muncă (2 - PSRM, 1 - CI Silvia Radu); 4 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă (2 - PSRM, 1 - PUN, 1 - CI Silvia Radu); 8 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor medicale în timpul orelor de muncă (4 - PSRM,  2 - PUN, 1 - PL, 1 - PPȘ).

Este semnificativă implicarea pe parcursul perioadei electorale a Președintelui Republicii Moldova,  Igor Dodon în campania electorală a candidaților PSRM Ion Ceban (mun. Chișinău) și Alexandr Usatîi (mun. Bălți). Implicarea Președintelui în activități de agitație în favoarea unui concurent poate fi interpretată, inclusiv, drept utilizare a resurselor administrative în favoarea concurenților electorali menționați.

Comparativ cu perioada precedentă de raportare MO Promo-LEX a constatat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de oferire a cadourilor electorale (17 în total), cu implicarea  concurenților electorali din partea PPȘ - 8 cazuri; Silvia Radu - 5 cazuri; PSRM - 2 cazuri; PDM - 1 caz și PPPDA - 1 caz.

Concurenții electorali nu au declarat toate cheltuielile efectuate, iar unii concurenți au depășit esențial plafonul cheltuielilor permise

În perioada monitorizată 13 concurenți electorali au declarat fonduri de campanie de 2 751 540,81 lei și au efectuat cheltuieli de 2 392 698, 65 lei. Ponderea majoră a cheltuielilor declarate este pentru publicitate și materiale promoționale - 95%, cheltuieli pentru întruniri și evenimente - 2%, servicii de sondare a opiniei publice - 2%, pentru utilizarea transportului au fost raportate - 1% și alte cheltuieli - 1%.

Misiunea de observare estimează că, 8 concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate pe parcursul celor 2 săptămâni de campanie. Suma totală a cheltuielilor nedeclarate este estimată la cel puțin 1 144 229 lei, majoritatea cheltuielilor neraportate fiind pentru publicitate stradală și materiale promoționale. MO Promo-LEX mai amintește că, candidatul de la PPȘ în c. Jora de Mijloc, r. Orhei, în primele două săptămâni de campanie a efectuat cheltuieli estimate la cel puțin 114 100 lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit pentru circumscripția respectivă - 93 504,18 lei. Deși nu a mai avut dreptul legal de a cheltui bani în circumscripția Jora de Mijloc, în perioada 28 aprilie - 11 mai 2018 acesta a continuat să organizeze concerte și să ofere cadouri electorale, estimate la 80 500 lei.

Concurenții electorali continuă să instige la ură și discriminare

MO Promo-LEX a constatat noi cazuri de utilizare a discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, a discursurilor sexiste precum și a altor forme de intoleranță manifestate public.

Au fost identificați 2 concurenți electorali afectați de diferite forme de intoleranță, ambii fiind desemnați de PPPDA. Cel mai afectat de mesaje instigatoare la ură și discriminare rămâne a fi Andrei Năstase, candidat la funcția de primar al mun. Chișinău (în 3 cazuri din 4), urmat de Arina Spătaru, candidată la funcția de primar al mun. Bălți (1 caz).

De cealaltă parte, Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Chișinău a instigat la discriminare sugerând că va limita dreptul la exprimare și întrunire a unui grup de persoane din motivul orientării sexuale a acestora. De asemenea, Pavel Verejan, candidatul PPȘ la funcția de primar al mun. Bălți a utilizat stereotipurile legate de gen.

Sursa: Asociația Promo-LEX

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme

Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme

Un irakian din SUA a fost arestat după ce ar fi complotat pentru a-l asasina pe fostul președinte american George W. Bush

Un irakian din SUA a fost arestat după ce ar fi complotat pentru a-l asasina pe fostul președinte american George W. Bush

Două persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la o școală primară din SUA

Două persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la o școală primară din SUA

Advertoriale
Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon
 • 2
  „Remarci neprietenoase”: MAE din Rusia reacționează tăios în adresa Maiei Sandu, după felicitarea lui Putin de 9 mai
 • 3
  Kremlinul consideră situația cu Dodon o chestiune internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
 • 4
  Fostul președinte Igor Dodon a fost escortat de procurori (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.