„Am visat întotdeauna să învăț într-o școală unde lumea copilăriei este continuă și ca să-mi realizez visul când am crescut mai mare, am lansat o școală de creație. Inițial, făceam ore particulare, mergeam la elevi acasă, iar când depășea numărul și nu mai reușeam să merg la ei, am hotărât să deschid această școală ca ei să vină la mine. Deja avem doi ani de activitate și deja livrăm servicii educaționale, dar cu timpul am început să pregătim servicii nu doar pentru copii, dar și pentru maturi”, spune Valentina Zeleniuc.
Tânăra profesoară, în vârstă de 25 de ani, spune că, în prezent, școala pe care o conduce oferă servicii educaționale atât copiilor, cât și adulților. „Livrăm diferite training-uri lgate de creativitate și artă, art-terapie, cursuri de dezvoltare multilaterală, de viziune a propriei vieți, avem și psihologie de cuplu. Maturii sunt foarte deschiși. Vin mai mult femeile, dar vin și bărbații cu soțiile lor care au nevoie de consiliere”, afirmă antreprenoare.
Totuși, la un moment dat, Valentina Zeleniuc a simțit vcă afacerea nu merge așa cum și-a dorit și a aplicat pentru un curs de consultanță la programul „Femeile în afaceri”.
„A fost un program neobișnuit și foarte orginal, aveam nevoie de ajutor, eram într-un colaps, iar cu ajutorul acestui program am învățat să scriu strategii. Dacă inițial eram doar eu și încă doi angajați, după acest program, avem încă trei angajați. Am mers la un curs de o săptămână intensiv, iar implementarea a durat jumătate de an”, spune ea.
Beneficiile au apărut și în ceea ce privește profitul companiei. „Am început de la 10.000 de lei lunar, dar cu timpul am crescut la 50.000 de lei lunar profit. Totul depinde de numărul de elevi, de durata cursurilor, am făcut cursuri la distanță, acestea fiind cele mai solicitate, pentru că avem solicitări și de la Ocnița, Briceni”, mai spune antreprenoare.
„Această afacere este profitabilă dacă ești specialist. Eu am deschis-o pentru că sunt pedagog, pentru că am studiile necesare, dar pentru cei care au o minte rațională, e greu să gestioneze o astfel de afacere. Permanent trebuie să fii creativ, să vii cu idei noi, să vezi ce vrea piața”, a adăugat ea.
Valentina Zeleniuc are și o recomndare care vor să-și facă o afacere pe acest segment: „Să o facă, să nu se teamă, sunt anumite greutăți, dar este foarte interesant, realizezi ideile tale, nu depenzi de nimeni, afli foarte multe lucruri noi, ești nevoit să te implici, cauți proiecte. Probleme sunt, de exemplu, la început poți să fii pe minus, să nu găsești angajații potriviți sau să livrezi servicii necalitative, provocări sunt multe. Totuși, înainte de a te implica într-o afacere, eu recomand să urmeze anumite cursuri de instruire și să scrie un plan pe care să-l implementeze”.
Companii, conduse de femei din Republica Moldova, au atras investiții de peste 27 milioane de lei
Prin intermediul programului „Femeile în afaceri”, 90 de companii, administrate de femei din Republica Moldova, și-au sporit competivitatea. În total, au fost atrase investiții de peste 27 milioane de lei (peste 1,5 milioane de euro), dintre care un milion de euro acordat de Guvernul Suediei, iar peste 500.000 de euro - de BERD, iar contribuțiile proprii ale femeilor antreprenoare au constituit peste aproape jumătate de milion de euro.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.