2 condiții pentru ca Ion Ceban să ajungă primar de Chișinău din turul I

2 condiții pentru ca Ion Ceban să ajungă primar de Chișinău din turul I

Informațiile furnizate de Comisia Electorală Centrală și comparațiile cu alegerile locale precedente în mun. Chișinău arată o prezență mai slabă la vot. Potrivit calculelor efectuate de jurnaliștii AGORA, o astfel de situație favorizează alegerea edilului din primul tur de scrutin.

Candidatul care pornește cu prima șansă este cel de stânga, care a fost și cel mai cotat în sondajele publicate până acum. Spre exemplu, potrivit Barometrului de Opinie Publică, candidatul socialist ar întruni 30% din sufragii, ceea ce îl poziționează pe primul loc în clasament. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să se întrunească două condiții, care reies dintr-un simplu calcul matematic. Codul electoral al R. Moldova prevede că edilul poate fi ales dacă unul dintre candidați întrunește cel puțin 50%+1 din numărul alegătorilor prezenți la vot.

Două condiții pentru ca Ion Ceban să câștige din primul tur:

Publicitate

Condiția nr. 1. Prezență slabă la vot

Potrivit CEC, în listele electorale din Capitală sunt înscriși cca 650 de mii de alegători. Pentru ca scrutinul să fie validat, la vot trebuie să se prezinte cel puțin 25%+1 dintre votanți, ceea ce reprezintă peste 162 500 de alegători. În cazul unei participări minime, la nivelul acestui prag de validare, pentru ca unul dintre candidați să câștige funcția de primar al orașului din primul tur - trebuie să fie votat în acest caz de cel puțin jumătate + 1 dintre cei care și-au exprimat o opțiune, adică - 162 500/2 = doar 81 250 votanți + 1 vot.

Condiția nr. 2. Repetarea rezultatului din 2015 și 2011

Pentru ca Ion Ceban să ajungă primar, nu e suficient ca rata să fie scăzută, dar acesta să repete performanța colegilor săi de partid de la alegerile trecute - Igor Dodon și Zinaida Greceanî. Spre exemplu, în turul I din 2011, Igor Dodon, pe atunci concurent al lui Dorin Chirtoacă - a adunat 166 de mii de voturi, pe când în 2015, candidata Zinaida Greceanîi a fost votată de 105 mii persoane. În cazul unei prezențe slabe la vot, Ceban poate ajunge primar din turul I dacă reușește azi să convingă cel puțin 85 000-90 000 de cetățeni să-l voteze.

Următoarele informații importante:

Urmăriți mersul alegerilor pe AGORA, deoarce vom publica informații doar despre momentele importante pe care trebuie să le cunoașteți. Urmăriți LIVTEXT de la alegerile pe AGORA. Vă prezentăm grafice, date comparative și proiecții statistice. Ora 15.30 - prezența la vot și date comparative Ora 16.00 - LIVE din redacția AGORA, analiza votului și date comparative

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal