
Nici ai lor nu-i votează? Candidații cu cele mai puține voturi la alegerile locale noi din 2018
Opt dintre cei 19 concurenți electorali care au candidat la funcția de primar în municipiile Chișinău și Bălți nu au acumulat nici măcar 500 de voturi. În majoritatea cazurilor, candidații care au reprezentat partidele politice au obținut un număr de voturi mai mic decât numărul de membri ai partidelor din care fac parte.
・
Maxim Brăila, cel mai tânăr candidat la șefia Capitalei, a obținut cele mai puține voturi în urma alegerilor locale noi de duminică, 20 mai. Pentru reprezentantul Partidului Popular au votat 331 de oameni (0,15 % dintre alegători) . În topul candidaților care au obținut cel mai mic procentaj, Brăila este urmat de Alexandru Mîțu de la Partidul Ruso-Slavean, pentru care au votat 374 de alegători (0,17 % din numărul votanților).
În afara de Brăila și Mîțu, este un candidat care a obținut mai puțin de 400 de voturi. Este vorba de reprezentanta Partidului Național Liberal, Alexandra Can. 385 de persoane (0,17 % din numărul votanților) i-au încredințat votul.
TOP-5 al candidaților cu cele mai puține voturi la alegerile din Chișinău este încheiat de Victor Strătilă de la Partidul Verde Ecologist (414 de voturi, 0,19 %) și Alexandr Roșco de la Partidul „Casa Noastră - Moldova” (443 de voturi, 0,2 %).
La Bălți, candidații care au obținut mai puțin de 500 de voturi sunt Oleg Topolnițki de la Partidul Ruso-Slavean, pentru care au votat 337 de alegători (0,93%), Simion Guțu de la Partidul Acțiune și Solidaritate cu 400 de voturi (1,1% din numărul votanților) și candidatul independent Elena Grițco (438 de voturi, 1,2% din numărul alegătorilor).
De remarcat că, în majoritatea cazurilor, numărul de voturi acumulate de candidații-outsideri este mult mai mic decât numărul membrilor ai partidelor din care candidații respectivi fac parte (ce-i drept, la nivel de țară). Unica excepție pare a fi candidatul formațiunii „Casa Noastră - Moldova", Alexandr Roșco, care a obținut de două ori mai multe voturi decât este numărul de membri ai partidului său (circa 200).
Alegerile locale din 2018 de la Chișinău au fost marcate de cea mai scăzută rata de participare din 1999 încoace. Doar 35,53% din numărul total al alegătorilor s-au prezentat la secțiile de vot, tinerii fiind cea mai pasivă categorie de alegători conform categoriilor de vârstă.
Sursa date: Comisia Electorală Centrală, e-democracy.md