Poziția iData față de rezultatele alegerilor, după pronosticul făcut în studioul AGORA

Poziția iData față de rezultatele alegerilor, după pronosticul făcut în studioul AGORA

Compania iData vine cu anumite precizări după ce Mihai Bologan, directorul executiv Date Inteligente SRL a prezentat la AGORA un pronostic efectuat cu privire la intenția de vot pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău din 20 mai 2018. Întrucât rezultatele au fost diferite de cele din previziune, compania a decis să povestească în baza căror date a ajuns la asemenea concluzii.

Pronosticul iData avea următoarele repere:

 • Câștigătorul turului 1 ar fi Ion Ceban (PSRM), cu un avans de 7.57 p.p. față de locul 2.
 • Locul doi ar fi ocupat de Silvia Radu (candidat independent).
 • Locul trei de Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr), cu circa 30% și 20% respectiv.
 • Constantin Codreanu ar acumula cu circa 1p.p. mai multe voturi decât Valeriu Munteanu.
 • Alți candidați ar acumula sub 1%.

În noaptea din 20 spre 21 mai 2018 au fost cunoscute rezultatele preliminare ale alegerilor, unde în turul II au acces Ion Ceban și Andrei Năstase. Sondajele făcute public recent, dar și prognoza iData poziționau pe locul doi pe Silvia Radu și doar pe locul trei, la o anumită diferență pe Andrei Năstase. De asemenea, niciun sondaj nu a pronosticat o diferență foarte mare între rezultatul obținut de Andrei Năstase și Silvia Radu, în favoarea lui Andrei Năstase.
Pronosticul companiei iData a fost efectuat în baza analizei a câtorva mii de respondenți care și-au exprimat opțiunile electorale în cadrul sondajelor făcute de iData, dar și a celor publice, inclusiv a Barometrului de Opinie Publică. A fost analizată nu doar opțiunea de vot ci și comportamentul socio-politic, și profilul demografic al respondenților. Diferența dintre rezultatele sondajelor și a pronosticului iData, pe de-o parte și a rezultatului real pe de altă parte în ce privește scorurile înregistrate de Andrei Năstase și Silvia Radu pot fi explicate, în opinia noastră, de următorii factori:

 • Maia Sandu, în ultimele zile a utilizat mai multe canale de a mobiliza electoratul său în favoarea lui Andrei Năstase, ceea ce nu s-a făcut la fel de intens în timpul campaniei.
 • Înregistrarea unei convorbiri telefonice interceptate a avut un efect pozitiv în mobilizarea electoratului lui Andrei Năstase, care a avut o motivație suplimentară de a participa la alegeri, comparativ cu perioada anterioară. Acest fapt este confirmat de o serie de mesaje și apeluri publice făcute de lideri de opinie în favoarea lui Andrei Năstase în zilele de vineri, sâmbătă și chiar duminică (18-20 mai 2018).
 • Prezența foarte scăzută la vot a tinerilor de 18-25 de ani n-a influențat semnificativ raportul de forțe dintre acești doi candidați.
 • Silvia Radu se bucură de o încredere mare din partea populației și un număr mare de persoane ar fi votat-o. Acest lucru este confirmat de toate sondajele făcute public în timpul campaniei, inclusiv de cercetările calitative făcute de iData pe parcursul campaniei electorale. Pe de altă parte, electoratul dnei Radu este dispersat și reprezintă mai multe partide politice și probabil nu este unu fidel și cel mai probabil că doar o parte din cei care ar fi votat-o pe dna Radu au decis să vină la alegeri.

 
În aceste context, vă prezentăm modul în care pronosticul iData a coincis sau nu cu rezultatele alegerilor locale noi:

 • Pronosticul a determinat corect câștigătorul turului 1, pe candidatul PSRM, Ion Ceban și a pronosticat aproape corect diferența față de ocupantul locului 2.
 • Analiza a determinat corect că Constantin Codreanu va obține un scor peste Valeriu Munteanu, deși majoritatea sondajelor arătau o diferență între cei doi în favoarea lui Valeriu Munteanu.
 • În afara scorurilor înregistrate de Silvia Radu și Andrei Năstase, ținând cont și de o prezență foarte redusă la vot, toate scorurile pronosticate au fost foarte apropiate de rezultatele reale.
 • Comparativ cu rezultatele altor sondaje prezentate anterior, pronosticul iData a acumulat cea mai mică sumă a erorilor absolute (suma erorilor negative și pozitive față de rezultatul real)

Tabel 1. Datele preliminare, pronosticul iData și rezultatele unor sondaje prezentate recent (%)

Candidat Real iData BOP ASDM CCS Ion Ceban 40.97 37.98 38.46 37.00 36.99 Andrei Năstase 32.12 20.34 19.23 17.56 15.27 Silvia Radu 17.65 30.41 29.49 36.33 37.83 Constantin Codreanu 4.55 5.92 3.85 5.09 3.58 Valeriu Munteanu 3.61 4.83 6.41 2.68 5.13 Alții 1.10 0.52 2.56 1.34 1.19 Total 100.00 100.00 100.00 100.00 100.00

Note:
Real - rezultatele preliminare ale alegerilor, conform Comisiei Electorale Centrale
iData - pronosticul companiei Date Inteligente SRL
BOP - sondajul realizat de compania Civis pentru Institutul de Politici Publice, în cadrul Barometrului de Opinie Publică
ASDM - sondajul realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova
CCS - sondajul realizat de Centrul pentru Cercetări Sociologice.
Datele BOP, ASMD și CCS au fost ajustate ca suma să fie 100%, excluzând indecișii.
Comparând aceste date:

 • iData a dat cel mai mare scor pentru Andrei Năstase.
 • BOP a dat cel mai apropiat scor de rezultatul lui Ion Ceban, dar la o diferență de 0.5p.p. față de pronosticul iData.
 • BOP și iData au dat cele mai mici scoruri pentru Silvia Radu.
 • Doar iData și ASDM au dat un scor mai mare lui Codreanu față de Munteanu, iar la iData diferența dintre cei doi a coincis cu diferența reală.
 • În suma erorilor absolute, iData a fost cel mai aproape de rezultatul real.
 • Cele mai mici erori - 11-12p.p. pentru candidații Silvia Radu și Andrei Năstase le-au avut iData și BOP.

Tabel 2. Diferența în p.p. dintre pronosticul iData, datele sondajelor BOP, ASDM și CCS și datele reale.

Candidat iData BOP ASDM CCS Ion Ceban -2.99 -2.51 -3.97 -3.98 Andrei Năstase -11.78 -12.89 -14.56 -16.85 Silvia Radu 12.76 11.84 18.68 20.18 Constantin Codreanu 1.37 -0.70 0.54 -0.97 Valeriu Munteanu 1.22 2.80 -0.93 1.52 Alții -0.58 1.46 0.24 0.09 Total (suma erorilor absolute) 30.70 32.20 38.92 43.59

 
În final, menționăm că a fost pentru prima dată în istoria recentă când o companie sociologică a prezentat un pronostic pentru alegeri. Imediat după lansarea pronosticului, s-au întâmplat fenomene neprevăzute (impactul publicării unei convorbiri interceptate ceea ce a dus la mobilizarea unul segment al electoratului, coroborată cu lipsa de interes pentru vot a susținătorilor Silviei Radu). Este pentru prima dată când într-o campanie electorală din municipiul Chișinău, rezultatele preliminare sunt foarte diferite de cele ale sondajelor, anume doar pentru doi candidați.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
O clădire din centrul capitalei, în flăcări. Pompierii au evacuat șase persoane

O clădire din centrul capitalei, în flăcări. Pompierii au evacuat șase persoane

Mii de lituanieni au strâns bani pentru a cumpăra o dronă militară pe care o vor livra Ucrainei

Mii de lituanieni au strâns bani pentru a cumpăra o dronă militară pe care o vor livra Ucrainei

Zece localități din Moldova își aleg astăzi primarul

Zece localități din Moldova își aleg astăzi primarul

Advertoriale
Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european
 • 2
  Comisia Europeană a prezentat un plan pentru a reduce dependența de resursele energetice din Rusia. R. Moldova, inclusă în „REPowerEU
 • 3
  Rusia a testat o rachetă hipersonică Zircon pe o distanță de 1.000 de kilometri (VIDEO)
 • 4
  Republica Moldova va găzdui reuniunea președinților de Parlament din cele opt state Baltice și Nordice
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.