Citiți mai jos declarația semnată de AGORA, DIEZ.MD, UNIMEDIA.INFO, Ziarul de Gardă, TV8 și Centrul pentru Jurnalism Independent:

Stimată Doamnă Alina Russu,

Scrutinul de duminică a reprezentat un efort susținut atât din partea funcționarilor electorali implicați în procesul electoral de orice nivel, cât și pentru mass-media. Fiecare parte a încercat să fie cât mai eficientă și mai implicată în reflectarea întregului proces, dar mai ales în momentul prezentării rezultatelor acestora, atât de așteptate de mii de cetățeni.

Pentru mass-media, reflectarea unui astfel de eveniment reprezintă un demers complex și foarte important. Din păcate, momentul prezentării primelor rezultate de către Comisia Electorală Centrală a trezit mai multe nedumeriri.

Site-ul postului de televiziune privat Publika TV a prezentat în regim real primele date cu rezultatele alegerilor înaintea autorității electorale, păstrând în totalitate designul și însemnele specifice ale Comisiei Electorale Centrale și ale Alegerilor Locale Anticipate 2018. 

Situația ieșită din comun a durat timp de aproape șapte minute, până la prelucrarea a 13% din numărul total de procese verbale.

În context, solicităm:

- Explicații oficiale despre cum a fost posibil ca o singură instituție media să aibă acces exclusiv la datele CEC înainte de prezentarea lor oficială, situație care i-a pus în condiții inegale pe toți reprezentanții mass-media.

- Stabilirea unui mecanism clar și exact prin care orice instituție media să aibă acces egal și corect la toate datele prelucrate de către Comisia Electorală Centrală.

În speranța unei conlucrări cât mai eficiente, dar și elucidarea cât mai rapidă a circumstanțelor menționate mai sus, semnează:

UNIMEDIA. INFO

DIEZ.MD

AGORA.MD

Ziarul de Gardă

TV8

Centrul pentru Jurnalism Independent

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!