Uniformele școlare, mărul discordiei. Părinții, revoltați de prețurile pieselor vestimentare. Reacția Ministerului Educației

Uniformele școlare, mărul discordiei. Părinții, revoltați de prețurile pieselor vestimentare. Reacția Ministerului Educației

Discuțiile, publice și private, la nivel înalt sau în cercuri neformale despre uniforma școlară continuă. În timp ce autoritățile dau sondaje în care 80% dintre părinți sunt de acord cu introducerea uniformelor, mulți dintre aceștia se revoltă în grupuri sau pe rețelele sociale cu privire la prețul înalt al uniformelor, dar și la faptul că această măsură ar fi una cu iz electoral. 

Într-o postare pe facebook, o mamă se revoltă de suma pe care urmează s-o scoată din buzunar pentru a-și pregăti copilul pentru școală. Femeia a scris și o scrisoare adresată Ministerului Educației.

„Am calculat: pentru băiat mă costă 2.730 lei, doar uniforma, o nimica toată. Doamna Babuc, ați menționat că costul uniformelor nu depășește suma de bani pe care părinții o achită în fiecare an pentru a procura haine copiilor. Vă garantez că depășește foarte mult mai ales că mulți părinți de la sate, oraș și chiar eu nu procur atâtea haine, oamenii se îmbracă de la second hand, unde o cămașă pentru elevi costă cel mult 30 lei, iar pantalonii 80 lei și sunt de calitate”, se arată în textul scrisorii.

Femeia pune la îndoială buna intenție a ideii introducerii uniformelor școlare.

„Această uniformă obligatorie miroase mai mult a campanie electorală. Ați menționat că pentru copiii din familiile social vulnerabile, ar urma să fie alocate ajutoare financiare pentru procurarea uniformei.  Serios? De ce nu se alocă bani pentru majorarea salariilor cadrelor didactice să nu mai fie nevoiți părinții să achite salarii în plic?”, se întreabă mama.

De asemenea, femeia este sceptică că reforma care pe care și-o propune Ministerului Educației va avea rezultatele scontate:

„Cât nu v-ați strădui să-i îmbrăcați pe toți elevii la fel, nu veți reuși să le potoliți setea, foamea, dorul de părinții care muncesc din greu peste hotare. Nu veți elimina suferința, sărăcia, nepăsarea, violența fizică, psihică, emoțională”.

Mama elevului a ținut să specifice că, de cele mai multe ori, își îmbracă copilul din donațiile pe care le primește de la rude.

„Al meu copil merge la școală îmbrăcat decent pantaloni de culoare închisă, cămăși de culoare deschisă și vestă la fel de culoare închisă, 80% din haine sunt de la rude. Eu nu am de gând să procur nici un fel de uniformă, deoarece respectăm dress cod-ul. Spuneți-mi vă rog ce se va întâmpla cu al meu copil dacă nu va purta uniforma impusă de către minister, îi va fi limitat accesul la educație? Oare nu se încalcă unul din cele mai fundamentale drepturi ale copiilor? Ministerul a luat în calcul și astfel de situații?”, se arată în textul scrisorii.

Solicitat de Agora, Ministerul Educației a declarat că inițiativa reprezintă voința unei părți considerabile a societății. Instituția urmează să ia o decizie finală în acest sens în urma  consultărilor largi cu reprezentanții comunității educaționale, ai societății civile și cu factorii de decizie.

Totodată, Ministerul Educației menționează că, prin orice decizie adoptată, fiecare copil va beneficia de suportul necesar și va avea acces la educație. 

Precizăm că în școlile din Republica Moldova ar putea fi introduse uniforme școlare, cel puțin, la moment, aceasta ar fi dorința a circa 80% dintre elevi, profesori și părinți, conform datelor ministerului de profil. În următoarele săptămâni, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a promis că va iniția dezbateri publice pe acest subiect.

Vezi și aceste știri
128 de persoane cu COVID-19, în stare gravă. Bilanțul lucrătorilor medicali infectați urcă la 317 persoane

128 de persoane cu COVID-19, în stare gravă. Bilanțul lucrătorilor medicali infectați urcă la 317 persoane

Chișinău: Oameni ai străzii beau dezinfectant din troleibuze

Chișinău: Oameni ai străzii beau dezinfectant din troleibuze

Șeful Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, ar fi infectat cu COVID-19

Șeful Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, ar fi infectat cu COVID-19

Advertoriale
SEBO a creat un fond de 5 000 000 lei pentru cadrele medicale

SEBO a creat un fond de 5 000 000 lei pentru cadrele medicale

Mobiasbanca oferă noi facilități la plata creditelor pentru antreprenorii afectați de criza cauzată de
epidemia COVID-19

Mobiasbanca oferă noi facilități la plata creditelor pentru antreprenorii afectați de criza cauzată de epidemia COVID-19

Taxe de peste 5 milioane de lei, achitate pentru trei luni în avans statului de Kaufland Moldova

Taxe de peste 5 milioane de lei, achitate pentru trei luni în avans statului de Kaufland Moldova

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Învățătoare la ciclul primar din Chișinău: „Predarea prin rețelele sociale nu poate...
 • Top 10 obiceiuri pe care le urăsc ambele sexe și ce fac cuplurile în privința lor
Cele mai populare
 • 1
  Chișinăul nu a avut parte de iarnă în acest an, însă a cheltuit peste 1,5 milioane de lei pentru deszăpezire (DOC)
 • 2
  A murit fostul premier al R. Moldova, Valeriu Muravschi
 • 3
  Reacția Ministerului Sănătății privind fișa de salarizare a asistentei medicale, publicată pe facebook
 • 4
  Alte trei persoane au decedat din cauza COVID-19. Bilanțul total urcă la 27 de cazuri
Autentificare