
Curtea Constituțională i-a dat dreptate unui avocat care a pus la îndoială o hotărâre a Guvernului
Avocatul Petru Balan a avut dreptate atunci când a declarat „neclar și neconstituțional” textul Regulamentului cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului din 14 mai 2002. Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de jurist în privința punctului 8 al documentului menționat. Decizia definitivă intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
・
În centrul discuțiilor a fost punctul 8 din Regulamentul cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta stabilește că, „în cazul în care transportul mărfii este asigurat cu mijlocul de transport propriu al cumpărătorului, cheltuielile de transport până la locul de introducere se vor calcula de către declarant potrivit mărimii cheltuielilor de transport practicate pentru aceleași moduri de transport și se vor include în valoarea în vamă”.
Un avocat al cărui client a fost amendat conform prevederii respective a decis să ridice excepția de neconstituționalitate în privința acestui text normativ.
„Un agent economic a fost sancționat cu o sumă mare de bani pentru nerespectarea acestui text care, în viziunea noastră, este neclar și neconstituțional”, a spus autorul sesizării, avocatul Petru Balan, în cadrul ședinței de examinare la Curtea Constituțională. Acesta a adăugat că textul menționat „nu este nici previzibil și nici nu este clar pentru agenți economici”, care nu știu „care sunt costurile de referință”.
La rândul său, un reprezentant al Guvernului, prezent și el la ședință, a spus că, în opinia Executivului, „invocarea excepției de neconstituționalitate este nefondată”.
„Cineva crede că aici ar exista un conflict de constituționalitate. Noi apreciem că este vorba de o chestiune de aplicabilitate”, a spus acesta.
Curtea Constituțională a analizat apoi dacă textul în cauză respectă standardul calității legii.
Instanța a notat că formula „pentru aceleași moduri de transport” poate presupune fie o comparație cu prețul mediu cerut de transportatorii profesioniști pe piața transporturilor, fie o comparație cu costul efectiv al unui asemenea transport, cu același mijloc de transport.
Astfel, Curtea a reținut că dispozițiile contestate permit interpretări diferite.
„Persoanele în discuție nu pot deduce, în mod rezonabil, care este baza de calcul a cheltuielilor de transport a mărfii și, prin urmare, acțiunile care ar putea angaja răspunderea lor”, a decis Curtea Constituțională.
Prin urmare, Curtea a constatat că textele contestate sunt formulate de o manieră imprecisă și neclară și le conferă autorităților care le aplică o marjă largă de discreție.
În cele din urmă, magistrații au declarat neconstituțional textul „practicate pentru aceleași moduri de transport” de la punctul. 8 alineatul al treilea din Regulamentul cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 600 din 14 mai 2002.
Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.