VIDEO. Și-au schimbat declarațiile după cum bate vântul? Cum a evoluat poziția PDM în campania electorală

VIDEO. Și-au schimbat declarațiile după cum bate vântul? Cum a evoluat poziția PDM în campania electorală

De la „trebuie să desemnăm un candidat comun”,  până la „nu o să vă spunem poziția PDM”. Cam așa a arătat, pe scurt, evoluția declarațiilor democraților din campania electorală pentru alegerile locale noi. Încă la începutul lunii martie democrații au anunțat că vor susține un candidat comun de dreapta la Chișinău. Ulterior, însă, nu au ezitat să critice partidele pro-europene, menționând că riscul cel mai mare este venirea socialiștilor la Primărie. Iar acum, când lupta se va da între un socialist și un candidat de dreapta, PDM pare să fi intrat la apă și nu mai pomenește nimic despre unirea forțelor pro-europene. Asta deși mai multe partide și-au anunțat deja intenția de a-l susține pe Andrei Năstase.  

6 MARTIE

Încă la începutul lunii martie, după ce Andrei Năstase a anunțat că intenționează să se înscrie în cursa electorală, Vlad Plahotniuc a declarat că PDM este gata să susțină un candidat comun de dreapta la alegerile locale noi din Chișinău. „Suntem gata să-i susținem chiar și pe cei mai aprigi critici ai noștri”, a menționat atunci președintele formațiunii. Mai mult, întrebat dacă este gata să-l sprijine chiar și pe Năstase, Plahotniuc a spus că „oricine poate candida și îl vom susține”.

Publicitate

20 MARTIE

Pe data de 20 martie, Vlad Plahotniuc a ieșit din nou în fața presei. A insistat pe aceeași idee, făcând referire la niște sondaje, potrivit cărora „dreapta are doar o singură șansă să câștige - să se unească în jurul unui candidat unic”.

„Partidele care au refuzat să dialogheze cu noi în desemnarea unui candidat unic se vor face responsabile dacă Primăria va fi câștigată de socialiști.” Vlad Plahotniuc.

Autor:

3 APRILIE

Ulterior, Vlad Plahotniuc nu a mai abordat subiectul alegerilor locale noi. Au făcut-o însă alți reprezentanți ai formațiunii. La începutul lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al partidului, Vitalie Gamurari, a reiterat propunerea democraților. Deși Partidul Acțiune și Solidaritate anunțase deja că îl va susține pe Năstase, iar PLDM intenționa să o facă, Gamurari a spus atunci că „toate partidele pro-europene” trebuie să desemneze acel candidat unic. „Dacă această lipsă de unitate va exista în continuare, atunci există toate șansele reale ca și Primăria municipiului Chișinău să fie acordată reprezentatului liderului socialiștilor”, a menționat purtătorul de cuvânt.

24 APRILIE

Peste câteva săptămâni, în fața presei a apărut, din nou, Vitalie Gamurari, care a declarat că „PDM rămâne dezamăgit de această campanie electorală, dar deschis pentru o posibilă candidatură unică din partea partidelor pro-europene”. „Probabil ca după 20 mai, unii reprezentanți, unii lideri politici, sau unele partide politice, să se trezească cu situații destul de neplăcute pentru ei, atunci când vor fi taxați de locuitorii municipiului Chișinău”, a spus Gamurari.

15 MAI

Iar la briefingul din săptămâna alegerilor, când, în mod normal, democrații urmau să anunțe pe cine vor susține în această campanie, aceștia au refuzat să o facă. Asta deși, între timp, posturile de televiziune afiliate PDM-ului o promovau intens pe Silvia Radu, care insista că este candidat independent. Democrații au spus însă oamenilor pe cine nu trebuie să aleagă - candidatul liberalilor și pe cel al socialiștilor. „Noi ne expunem foarte clar că nu au dreptul moral două partide: PSRM și PL. PDM nu vine cu o candidatură concretă sau să recomande pe cineva”, a declarat Vitalie Gamurari.

22 MAI

Deși în urma alegerilor de duminică Ion Ceban și Andrei Năstase au trecut în turul doi, PDM așa și nu și-a anunțat public favoritul. Asta deși pe parcursul campaniei electorale democrații au tot vorbit despre riscul venirii socialiștilor la Primărie, iar, în aceste zile, mai multe partide pro-europene și-au anunțat susținerea pentru Năstase.

„Vom comunica direct cu membrii noștri de partid. Nu dorim ca acest mesaj să fie înțeles greșit”, a explicat vicepreședintele formațiunii, Vladimir Cebotari. Totuși, acesta a menționat că nu crede că oamenii își doresc la Primărie „o persoană care va folosi municipiul Chișinău și locuitorii săi pentru tribune sau bătălii politice”. Cine dintre cei doi candidați ar urma să profite mai mult de acest lucru, Cebotari nu a spus.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal