Fără caziere de la SIS, obligați să întoarcă bursa și concurs de două ori pe an: Noi reguli de numire în funcție a judecătorilor

Fără caziere de la SIS, obligați să întoarcă bursa și concurs de două ori pe an: Noi reguli de numire în funcție a judecătorilor

Concursul de ocupare a funcțiilor vacante de judecător va fi organizat doar de două ori pe an, iar absolvenții INI care vor activa în domeniu mai puțin de trei ani de la numire vor fi obligați să întoarcă bursa primită în timpul studiilor. Aceste modificări se conțin într-un proiect de lege emis de Ministerul Justiției și aprobat de Cabinetul de miniștri, fiind parte din așa-numita „mica reformă” a justiției și o condiționalitate pentru asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE.

În procesul de selecție a candidaților, care urmează a fi numiți pentru prima dată în funcția de judecător, va conta și nota obținută la examenul de absolvire a Institutului Național al Justiției. Aceasta va constitui cel puţin 50% din media de concurs și nu mai mult de 50% din punctajul acordat de Colegiul pentru selecție.

Concomitent, pentru candidații la funcția de judecător se impune condiția obligatorie de a deține diploma de studii superioare de master în domeniul dreptului. În prezent este suficientă doar diploma de licență în drept.

Publicitate

Proiectul mai prevede că absolventul Institutului Național de Justiție care a activat în funcția de judecător mai puțin de 3 ani de la numire este obligat să restituie bursa achitată în condițiile legii pe perioada formării inițiale. În cazul refuzului de a restitui bursa primită, aceasta se va încasa în baza hotărârii judecătorești, la cererea Institutului, Consiliului Superior al Magistraturii sau a Ministerului Justiției.

De asemenea, candidații care optează pentru promovarea într-o instanță judecătorească superioară sau pentru transferul la o altă instanță vor putea fi evaluați şi de Consiliul Superior al Magistraturii. Ponderea rezultatului acestei evaluări nu va depăși 20% din media de concurs.

Pentru promovarea și transferul judecătorilor, se instituie regula potrivit căreia judecătorii vor concura cu cel puțin 50% din rezultatul evaluării activității și nu mai mult de 50% din media acordată de colegiul pentru selecție și, după caz, de Consiliul Superior al Magistraturii.

Totodată, proiectul propune excluderea solicitării de la Serviciul de Informație și Securitate a cazierelor de integritate pentru candidații la funcția de judecător

În ce privește eliberarea din funcție a judecătorilor, se propune ca judecătorii față de care a fost pornită urmărirea penală să fie în mod obligatoriu suspendați din funcție până la emiterea definitivă a hotărârii judecătorești. Dacă urmărirea penală încetează sau judecătorul este achitat, atunci acesta este restabilit în funcție. Mai multe detalii aici.

Documentul urmează să fie trimis Parlamentului spre aprobare. Premierul Pavel Filip și-a exprimat cu această ocazie speranța că modificările vor fi aprobate de Legislativ până la finele sesiunii curente.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal