MOTIVELE pentru care investitorii străini ocolesc Republica Moldova

MOTIVELE pentru care investitorii străini ocolesc Republica Moldova

Nivelul investițiilor străine directe pe cap de locuitor în Republica Moldova este foarte scăzut, comparativ cu țările din regiune - circa 1.030 de dolari, în timp ce în Belarus - 1.500 de dolari, Ucraina - 4.000 de dolari, România - 8.000 de dolari. Aceste nivel scăzut este cauzat de o serie de factori, potrivit expertului Victor Burunsus, care a activat anterior la Banca Mondială.

„Eu sunt de părere că noi practic nu avem investiții străine directe în Republica Moldova. Totuși, cei care vin aici o fac pentru motivul ca să exploateze anumite posibilități pe care le oferă o piață mică. Un exemplu ar fi cazul Lafarge - care a venit în Moldova să exploateze unul din puținele resurse naturale - marna. De asemenea, în alte domenii, cum ar fi cel al sectorul tehnologiilor informațiionale - există o eficiență și o impozitare extrem de facilă”, a spus exepertul în cadrul unei lecții publice despre investiții care a avut loc recent la ASEM.

Totodată, Victor Burunsus a subliniat că investitorii străini caută, în primul rând, un preț avantajos al resurselor, o logistică bine pusă la punct, previzibilitate, stabilitate, dar și mai puțină atenție din partea organelor de control. Acești factori mai puțin se regăsesc în Republica Moldova, a punctat el.

În context, expertul a oferit exemplul investitorilor străini care au venit în Moldova - Glass Container și Draexlmaier - și care au avut anumite conflicte cu autoritățile, unele încă finalizate. „Una din cauze este previzibilitatea scăzută, discrepanța intrepretării legilor, securitatea proprietății private nu este asigurată pe deplin, nivelul de încredere scăzut în sistemul bancar, transparență și calitatea guvernanței scăzute în instituțiile bancare”, a mai declarat expertul.

Anul trecut, fluxul investiţiilor directe nete a însumat 203,08 milioane de dolari, în creştere cu 30,7 la sută faţă de anul precedent. Totodată, stocul de investiţii străine directe acumulat până la 31 decembrie 2013 a totalizat 3.668,27 de milioane de dolari, în creştere cu 6,4 la sută comparativ cu cel de la finele anului 2012, arată date ale Băncii Naționale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.