Ministerul Finanțelor, dat în judecată pentru că refuză să răspundă la solicitări de informație

Ministerul Finanțelor, dat în judecată pentru că refuză să răspundă la solicitări de informație

Centrul pentru Politici și Reforme (CPR) din Moldova a acționat Ministerul Finanțelor în judecată. Asta după ce instituția a refuzat să prezinte o copie a raportului privind îndeplinirea primelor zece condiții pentru debursarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. CPR a cerut și prezentarea unei scrisori de la Comisia Europeană, menționată de ministrul Octavian Armașu în spațiul public, în care europenii ar lăuda reformele Guvernului.

„Motivul din care am solicitat aceste informații este o constatare anterioară a faptului că negocierile și raportările la subiectul asistenței macrofinanciare sunt ținute în secret. Deși au fost date asigurări în repetate rânduri că primele zece condiții au fost îndeplinite, nu ne-au fost oferite detalii punctuale, iar evaluările noastre sugerează că mai există reforme ce nu pot fi considerate „realizate”, scrie organizația într-un comunicat.

Ministerul Finanțelor a refuzat să ofere informația, motivându-și decizia prin faptul că „ONG-urile nu au dreptul să solicite informație instituțiilor publice”.

Publicitate

În opinia CPR Moldova, aceasta este o interpretare tendențioasă a legislației și este nefondată. „Această interpretare a legislației ignoră atât Hotărârea Curții Constituționale nr 19/2015, în care Curtea oferă calitatea de solicitant și entităţilor legal constituite, cât și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”, se arată în comunicat.

Între timp, aceeași solicitare a fost refuzată publicației online newsmaker.md, dar deja din alt motiv - că ar fi constituit secret de stat. „Or, progresul în implementarea a zece procese punctuale de reformă, nu este și nu poate fi secret de stat. Am considerat că singura metodă eficientă de a descuraja răspândirea a asemenea interpretări pe viitor este de a acționa ministerul în judecată, obligând instituția să ne ofere acces la informația solicitată conform legii”, susține CPR.

Între timp, organizația a făcut un apel către comunitatea donatorilor, să ia act de această nouă tentativă de îngrădire a accesului la informația de interes public și să pună presiune pe autoritățile de la Chișinău. „Prioritară ne va fi adresarea către Comisia Europeană în demonstrarea, în fapte, a nivelului de respect de care dă dovadă Republica Moldova față de precondiția generală - cea ce ține de respectarea mecanismelor democratice și a drepturilor omului. Or, încălcarea dreptului la accesul la informație constituie o încălcare a drepturilor omului”, se arată în adresarea CPR.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal