
Ministerul Finanțelor, dat în judecată pentru că refuză să răspundă la solicitări de informație
Centrul pentru Politici și Reforme (CPR) din Moldova a acționat Ministerul Finanțelor în judecată. Asta după ce instituția a refuzat să prezinte o copie a raportului privind îndeplinirea primelor zece condiții pentru debursarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. CPR a cerut și prezentarea unei scrisori de la Comisia Europeană, menționată de ministrul Octavian Armașu în spațiul public, în care europenii ar lăuda reformele Guvernului.
・
„Motivul din care am solicitat aceste informații este o constatare anterioară a faptului că negocierile și raportările la subiectul asistenței macrofinanciare sunt ținute în secret. Deși au fost date asigurări în repetate rânduri că primele zece condiții au fost îndeplinite, nu ne-au fost oferite detalii punctuale, iar evaluările noastre sugerează că mai există reforme ce nu pot fi considerate „realizate”, scrie organizația într-un comunicat.
Ministerul Finanțelor a refuzat să ofere informația, motivându-și decizia prin faptul că „ONG-urile nu au dreptul să solicite informație instituțiilor publice”.
În opinia CPR Moldova, aceasta este o interpretare tendențioasă a legislației și este nefondată. „Această interpretare a legislației ignoră atât Hotărârea Curții Constituționale nr 19/2015, în care Curtea oferă calitatea de solicitant și entităţilor legal constituite, cât și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”, se arată în comunicat.
Între timp, aceeași solicitare a fost refuzată publicației online newsmaker.md, dar deja din alt motiv - că ar fi constituit secret de stat. „Or, progresul în implementarea a zece procese punctuale de reformă, nu este și nu poate fi secret de stat. Am considerat că singura metodă eficientă de a descuraja răspândirea a asemenea interpretări pe viitor este de a acționa ministerul în judecată, obligând instituția să ne ofere acces la informația solicitată conform legii”, susține CPR.
Între timp, organizația a făcut un apel către comunitatea donatorilor, să ia act de această nouă tentativă de îngrădire a accesului la informația de interes public și să pună presiune pe autoritățile de la Chișinău. „Prioritară ne va fi adresarea către Comisia Europeană în demonstrarea, în fapte, a nivelului de respect de care dă dovadă Republica Moldova față de precondiția generală - cea ce ține de respectarea mecanismelor democratice și a drepturilor omului. Or, încălcarea dreptului la accesul la informație constituie o încălcare a drepturilor omului”, se arată în adresarea CPR.