Criticate de socialiști, modificările la bugetul de stat au trecut de Parlament. Cresc veniturile și cheltuielile, dar și deficitul bugetar

Criticate de socialiști, modificările la bugetul de stat au trecut de Parlament. Cresc veniturile și cheltuielile, dar și deficitul bugetar
Foto: Parlamentul RM

Legilativul a votat astăzi, în prima lectură, modificări și completări la Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Noile modificări presupun majorarea veniturilor bugetului public național cu 963,9 milioane de lei, a cheltuielilor - cu 1 312,5 milioane de lei, în timp ce deficitul bugetar va spori cu 348,6 milioane de lei. Parametrii revizuiți ai bugetului de stat pe anul 2018 presupun venituri în sumă de 36 miliarde 922 milioane de lei, cheltuieli - în sumă de 41 miliarde 984,5 milioane de lei, iar deficitul bugetar va constitui 5 miliarde 62,5 milioane lei.

Potrivit proiectului, la bugetul de stat, veniturile și cheltuielile se majorează cu 303,5 milioane de lei și respectiv cu 652,1 milioane de lei. Ajustarea veniturilor și cheltuielilor este efectuată conform prognozelor principalilor indicatori macroeconomici. Majorarea veniturilor este determinată de creșterea încasărilor din impozite și taxe cu 9,2%, în primul trimestru al anului 2018. Principalele programe de cheltuieli se prognozează a fi majorate cu 1,6 la sută față de cele aprobate. Cheltuielile presupun realizarea Programului de reparație a drumurilor publice naţionale, locale, comunale şi a străzilor - 800 milioane de lei, procurarea ambulanțelor - 105 milioane lei, majorarea normei financiare de alimentare a copiilor/ elevilor cu doi lei, începând cu 1 septembrie 2018 - 51,2 milioane de lei, dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 - 63,6 milioane de lei etc.

De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de 32, 4 milioane de lei pentru consolidarea capacităților unor autorități publice create sau reorganizate, precum Autoritatea Națională de Integritate, Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție, precum și pentru acoperirea cheltuielilor Comisiei Electorale Centrale în legătură cu alegerile locale. Cu alte 217,2 milioane lei se vor majora cheltuielile pentru bunuri și servicii.

Se vor majora cheltuielile pentru prestații sociale cu 16,7 milioane de lei, datorită creșterii ajutoarelor bănești și achitării indemnizațiilor la încetarea raporturilor de muncă. Transferurile de la bugetul de stat către bugetele locale, la fel, se propun a fi majorate pentru măsuri de protecție socială, cheltuieli capitale și pentru infrastructura drumurilor publice locale.

Proiectul prevede că la finele anului 2018, soldul datoriei de stat se va micșora cu 4 753,0 milioane de lei, ca urmare a micșorării împrumuturilor externe și prognozei de apreciere a monedei naționale față de dolarul SUA.

Proiectul de lege, criticat de socialiști: E prea promițător si triumfalist

„S propune majorarea datoriei interne a statului cu 2 miliarde lei (în același timp, datoria de stat, internă și externă totală, va atinge la sfârșitul acestui an 56, 9 miliarde lei). Atunci de ce s-a aprobat bugetul în această formă? Sau a fost doar o promisiune electorală a majorității de la guvernare?”, se întreabă Zinaida Greceanîi.

„Această istorie se repetă în fiecare an, de fiecare dată călcăm pe aceleași greble. Inițial guvernarea propune Parlamentului spre aprobare un buget ireal, iar apoi se dovedește că cheltuielile bugetului nu sunt acoperite cu surse financiare sigure. Una din caracteristicile cheie de stabilirea a bugetului de stat în ultimii ani sunt resursele externe. Și acest lucru nu este întâmplător. Autoritățile nu se ocupă de economie, nu stimulează creșterea economică, ceea ce ar duce la dezvoltarea bazei impozabile și majorarea veniturilor interne în buget. În această situație, tot ce-i rămîne de făcut guvernării este să se bazeze pe resursele externe.

În același timp, cînd am discutat despre proiectele de buget pentru 2016, 2017 și 2018, am subliniat faptul că o astfel de accentuare a resurselor externe include riscuri ridicate de neîndeplinire a bugetului deja etapa de elaborare a acestuia! Guvernul modifică bugetul tocmai din cauza faptului că nu a primit credite externe și subvenții în sumele planificate inițial. Așa a fost și în anul 2016, și în 2017, și asta este și acum! Pe lângă faptul că în toamna anului trecut, guvernarea a venit în parlament cu modificări ale bugetului tocmai din cauza lipsei de împrumuturi și subvenții în valoare totală de 4,3 miliarde de lei”, este de părere Greceanîi.

„Inițial, resursele externe în buget au fost planificate în sumă de 10,4 miliarde lei (aproape 30% din buget), după modificare - 6,1 miliarde lei (16% din buget) și de fapt, am primit 4,1 miliarde lei (13% din buget). Neîndeplinirea bugetului cu 70% s-a datorat lipsei de resurse externe. Golul rezultat în buget a fost acoperit de venituri și taxe fiscale, majorarea cărora, pînă anul trecut, a depășit 20%. Având în vedere că, 60% din sumele necolectate erau credite, în structura deficitului resurselor de finanțare, emisia hârtiilor de valoare de stat a crescut semnificativ. Inițial, a fost planificată răscumpărarea lor și, de fapt, plus 1,1 miliarde de lei. Anume acest lucru se întâmplă cu bugetul anului curent. Se propune reducerea planului pentru împrumuturile externe (cu 1,8 miliarde lei) și a granturilor (cu 900 milioane lei). În total o micșorare a resurselor externe cu 2,7 miliarde lei. Dar se propune modificarea bugetului spre creșterea acestuia! Cum va fi compensată lipsa de resurse externe?

Ca de obicei, din contul agenților economici și din contul nostru! Se planifică majorarea creșterii veniturilor fiscale cu 1,1 miliarde lei, iar emisia hârtiilor de valoare de stat, cu 2,1 miliarde de lei, ceea ce va duce la creșterea datoriei interne de stat”, mai spune președintele Partidului Socialiștilor.

Proiectul urmează a fi votat și în lectură finală.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
S-a dat ordin să „înceteze apărarea” Mariupolului, spune comandantul uzinei siderurgice Azovstal

S-a dat ordin să „înceteze apărarea” Mariupolului, spune comandantul uzinei siderurgice Azovstal

Grupul Trans-Oil se adresează în judecată: „Ultima decizie CSE este o lovitură directă asupra companiei și asupra securității alimentare a țării”

Grupul Trans-Oil se adresează în judecată: „Ultima decizie CSE este o lovitură directă asupra companiei și asupra securității alimentare a țării”

Firma finlandeză de gaze Gasum spune că Rusia va întrerupe sâmbătă furnizarea de gaze naturale către Finlanda

Firma finlandeză de gaze Gasum spune că Rusia va întrerupe sâmbătă furnizarea de gaze naturale către Finlanda

Advertoriale
Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea
 • 2
  Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
 • 3
  Văduva bărbatului ucis de soldatul rus este de acord cu schimbul acestuia pe soldații din Azovstal
 • 4
  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: Donbasul este complet distrus. Acolo e iadul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.