Eficiența energetică a fondului locativ: Măsuri și instrumente

Eficiența energetică a fondului locativ: Măsuri și instrumente


Condițiile de trai într-o societate modernă presupun un grad înalt de confort în locuințe și, în același timp, necesită o reducere considerabilă a consumului de energie. Țările Uniunii Europene și-au definit de mult timp prioritățile, modernizând clădirile vechi și construind clădiri noi, echipate cu instalații, care au consumuri energetice scăzute, sisteme integrate de încălzire, răcire şi ventilare şi care au pompe de căldură, ce pot asigura toate cerinţele de confort.

Se promovează măsuri pentru creșterea performanței energetice a clădirilor, ținând cont de condiţiile climatice exterioare şi de amplasament, de cerinţele de confort interior, de nivelul optim, din punct de vedere al costurilor, al cerințelor de performantă energetică, precum şi pentru ameliorarea aspectului urbanistic al localităților.

La nivel european, consumul de energie în sectorul construcțiilor constituie 40% din consumul final de energie și 36% din emisiile de dioxid de carbon. De aceea, reducerea consumului de energie în acest domeniu reprezintă o prioritate. Uniunea Europeană vrea, până în 2020, clădiri cu consum de energie aproape zero (nZEB). Aceste priorități le-am văzut în Programul Strategic pentru energie al Guvernului Germaniei, în cadrul unei vizite de studiu a proiectului „HOME - O cale de reformare a managementului sectorului de locuințe in țările din Parteneriatul Estic: Moldova, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Georgia”. Se fac eforturi considerabile pentru a crește performanța energetică a clădirilor prin proiectarea de noi clădiri cu consumuri de energie reduse, prin reabilitarea termică a clădirilor existente, precum şi prin informarea corectă a proprietarilor si administratorilor clădirilor privind metodele și soluțiile privind reducerea consumului de energie. Toate aceste acțiuni sunt de interes public major şi general în contextul economisirii energiei în clădiri, al îmbunătăţirii cadrului urban construit şi al protecției mediului.

În prezent, blocurile de locuințe necesită o atenție continuă, având în vedere apariția de noi tehnologii și cerințe ridicate din partea celor, ce le exploatează și au permanent nevoie de reabilitare şi modernizare.

Se vorbește tot mai mult despre eficientizarea energetică a clădirilor - un proces, care presupune o economie de energie și asigurarea unor condiții de confort corespunzătoare.

Există diferite metode de realizare a creșterii eficienţei energetice a clădirilor - de la sensibilizarea și educarea locatarilor clădirii în spiritul economiei de energie, până la efectuarea unei expertize şi a unui audit energetic în urma cărora experții recomandă o serie de soluții tehnice de modernizare. Aceste soluții depind de tipul, vechimea şi destinația clădirilor şi se constituie în ceea ce se numește reabilitarea sau modernizarea clădirii.

Pentru țara noastră procesul de renovare a fondului existent de clădiri, în vederea creșterii performanței energetice a acestuia, reprezintă unul dintre cele mai semnificative şi strategice investiții care pot fi realizate.

Situația din Moldova poate fi caracterizată prin termenul de „sărăcie energetică” - o problemă majoră, despre care se vorbește si se cunoaște mai puțin. Definită ca o cotă ridicată a cheltuielilor legate de energie într-un buget, sărăcia energetică este cauzată de trei factori - nivelul scăzut al veniturilor, eficiența energetică redusă și prețul înalt al energiei. Toate trei componente sunt cât se poate de actuale. Circa 70 la sută din blocurile locative multietajate au o performanță termică foarte scăzută (în special, blocurile construite în anii 1950-1980), iar pierderile termice constituie aproape 50 la sută din consumul de energie termică.

Fondul locativ și clădirile publice actuale au fost construite după aceeași logică și, practic, în același timp, având un consum specific mult mai mare decât media europeană. Astfel, valoarea consumului de energie per m² pe an, este de aproximativ 2-2,5 ori mai mare decât valoarea medie pe statele UE şi de 7 ori mai mari decât în țările cele mai dezvoltate în domeniu, cum este Germania.

Majoritatea clădirilor sunt umede şi nu sunt încălzite în mod adecvat, ceea ce duce la deteriorarea structurii clădirilor şi înrăutățirea condițiilor de trai. Realitatea este, că în prezent nu există un suport financiar din partea statului pentru finanțarea acestor proiecte. Este necesară o structura solidă a actelor legislative cu privire la sectorul locativ şi eficienţa energetică pentru a facilita împrumuturile comerciale. Mult discutata „Lege a condominiului” a Republicii Moldova necesită a fi reformată și aprobată pentru a facilita gestionarea eficientă a proprietăților de către proprietarii de locuinţe şi pentru a asigura securitatea împrumuturilor locative acordate de către instituțiile de credite comerciale.

O mare parte a populaţiei din Moldova nu este capabilă - în general şi în condiţii normale - să își asigure un nivel suficient de confort termic în locuinţe, având în vedere costul ridicat al energiei termice în raport cu veniturile. Procesul de eficientizare energetică a fondului locativ ar avea numeroase beneficii, cum ar fi: beneficii economice, sociale, pentru mediu, pentru sistemele energetice s.a. Totodată, locuinţele care dispun de o încălzire mai eficientă oferă şi beneficii pentru sănătate, având mai puține zone reci şi curenți de aer, mai puţin condensat şi o predispoziție mai redusă la mucegai, precum şi o calitate mai ridicată a aerului din interior. Beneficiile pentru sănătate ale renovării energetice ar putea avea aproximativ aceeași valoare ca economiile în materie de costuri energetice.

În țara noastră se întreprind pași timizi și insuficienți pentru o problemă atât de importantă. Totuși, in anul 2014 Ministerul Mediului, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a lansat proiectul „ESCO Moldova: “Transformarea pieţei pentru eficienţa energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice”, care își propune să creeze o piață ESCO funcțională, durabilă și eficace în Moldova prin convertirea companiilor de engineering în companii de prestare a serviciilor energetice (ESCO). Acestea vor servi drept bază pentru sporirea eforturilor de reducere a emisiilor în sectorul de clădiri municipale din Moldova, care va duce la reducerea emisiilor de CO2 prin intermediul implementării contractelor de performanță energetică.

Eficientizarea energetică a clădirilor reprezintă o prioritate de prim rang, având în vedere calitatea proastă a majorității construcţiilor existente, fie vechi, fie ieftine. Pe de altă parte, costurile legate de reabilitarea termică a unei clădiri sunt mai mici decât costurile legate de instalarea unei capacități suplimentare de energie termică pentru încălzire. 

Autor: Aliona Gabura

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Elvețienii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Elvețienii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”

Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”

PACE, partidul al cărui lider este dat în căutare națională, anunță că va delega candidați la alegerile din 21 noiembrie, inclusiv la Bălți

PACE, partidul al cărui lider este dat în căutare națională, anunță că va delega candidați la alegerile din 21 noiembrie, inclusiv la Bălți

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist
 • 2
  Scopul autorităților în privința emigranților: Până-n 2025, 25% dintre moldovenii aflați în străinătate să își dorească să revină acasă și 50% din cei reveniți să fie reintegrați cu succes
 • 3
  Deținuții din închisoarea din Kabul, eliberați de talibani au devenit gardieni
 • 4
  647 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. Șapte sunt de import
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.