Eficiența energetică a fondului locativ: Măsuri și instrumente

Eficiența energetică a fondului locativ: Măsuri și instrumente

Condițiile de trai într-o societate modernă presupun un grad înalt de confort în locuințe și, în același timp, necesită o reducere considerabilă a consumului de energie. Țările Uniunii Europene și-au definit de mult timp prioritățile, modernizând clădirile vechi și construind clădiri noi, echipate cu instalații, care au consumuri energetice scăzute, sisteme integrate de încălzire, răcire şi ventilare şi care au pompe de căldură, ce pot asigura toate cerinţele de confort.

Se promovează măsuri pentru creșterea performanței energetice a clădirilor, ținând cont de condiţiile climatice exterioare şi de amplasament, de cerinţele de confort interior, de nivelul optim, din punct de vedere al costurilor, al cerințelor de performantă energetică, precum şi pentru ameliorarea aspectului urbanistic al localităților.

La nivel european, consumul de energie în sectorul construcțiilor constituie 40% din consumul final de energie și 36% din emisiile de dioxid de carbon. De aceea, reducerea consumului de energie în acest domeniu reprezintă o prioritate. Uniunea Europeană vrea, până în 2020, clădiri cu consum de energie aproape zero (nZEB). Aceste priorități le-am văzut în Programul Strategic pentru energie al Guvernului Germaniei, în cadrul unei vizite de studiu a proiectului „HOME - O cale de reformare a managementului sectorului de locuințe in țările din Parteneriatul Estic: Moldova, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Georgia”. Se fac eforturi considerabile pentru a crește performanța energetică a clădirilor prin proiectarea de noi clădiri cu consumuri de energie reduse, prin reabilitarea termică a clădirilor existente, precum şi prin informarea corectă a proprietarilor si administratorilor clădirilor privind metodele și soluțiile privind reducerea consumului de energie. Toate aceste acțiuni sunt de interes public major şi general în contextul economisirii energiei în clădiri, al îmbunătăţirii cadrului urban construit şi al protecției mediului.

În prezent, blocurile de locuințe necesită o atenție continuă, având în vedere apariția de noi tehnologii și cerințe ridicate din partea celor, ce le exploatează și au permanent nevoie de reabilitare şi modernizare.

Se vorbește tot mai mult despre eficientizarea energetică a clădirilor - un proces, care presupune o economie de energie și asigurarea unor condiții de confort corespunzătoare.

Există diferite metode de realizare a creșterii eficienţei energetice a clădirilor - de la sensibilizarea și educarea locatarilor clădirii în spiritul economiei de energie, până la efectuarea unei expertize şi a unui audit energetic în urma cărora experții recomandă o serie de soluții tehnice de modernizare. Aceste soluții depind de tipul, vechimea şi destinația clădirilor şi se constituie în ceea ce se numește reabilitarea sau modernizarea clădirii.

Pentru țara noastră procesul de renovare a fondului existent de clădiri, în vederea creșterii performanței energetice a acestuia, reprezintă unul dintre cele mai semnificative şi strategice investiții care pot fi realizate.

Situația din Moldova poate fi caracterizată prin termenul de „sărăcie energetică” - o problemă majoră, despre care se vorbește si se cunoaște mai puțin. Definită ca o cotă ridicată a cheltuielilor legate de energie într-un buget, sărăcia energetică este cauzată de trei factori - nivelul scăzut al veniturilor, eficiența energetică redusă și prețul înalt al energiei. Toate trei componente sunt cât se poate de actuale. Circa 70 la sută din blocurile locative multietajate au o performanță termică foarte scăzută (în special, blocurile construite în anii 1950-1980), iar pierderile termice constituie aproape 50 la sută din consumul de energie termică.

Fondul locativ și clădirile publice actuale au fost construite după aceeași logică și, practic, în același timp, având un consum specific mult mai mare decât media europeană. Astfel, valoarea consumului de energie per m² pe an, este de aproximativ 2-2,5 ori mai mare decât valoarea medie pe statele UE şi de 7 ori mai mari decât în țările cele mai dezvoltate în domeniu, cum este Germania.

Majoritatea clădirilor sunt umede şi nu sunt încălzite în mod adecvat, ceea ce duce la deteriorarea structurii clădirilor şi înrăutățirea condițiilor de trai. Realitatea este, că în prezent nu există un suport financiar din partea statului pentru finanțarea acestor proiecte. Este necesară o structura solidă a actelor legislative cu privire la sectorul locativ şi eficienţa energetică pentru a facilita împrumuturile comerciale. Mult discutata „Lege a condominiului” a Republicii Moldova necesită a fi reformată și aprobată pentru a facilita gestionarea eficientă a proprietăților de către proprietarii de locuinţe şi pentru a asigura securitatea împrumuturilor locative acordate de către instituțiile de credite comerciale.

O mare parte a populaţiei din Moldova nu este capabilă - în general şi în condiţii normale - să își asigure un nivel suficient de confort termic în locuinţe, având în vedere costul ridicat al energiei termice în raport cu veniturile. Procesul de eficientizare energetică a fondului locativ ar avea numeroase beneficii, cum ar fi: beneficii economice, sociale, pentru mediu, pentru sistemele energetice s.a. Totodată, locuinţele care dispun de o încălzire mai eficientă oferă şi beneficii pentru sănătate, având mai puține zone reci şi curenți de aer, mai puţin condensat şi o predispoziție mai redusă la mucegai, precum şi o calitate mai ridicată a aerului din interior. Beneficiile pentru sănătate ale renovării energetice ar putea avea aproximativ aceeași valoare ca economiile în materie de costuri energetice.

În țara noastră se întreprind pași timizi și insuficienți pentru o problemă atât de importantă. Totuși, in anul 2014 Ministerul Mediului, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a lansat proiectul „ESCO Moldova: “Transformarea pieţei pentru eficienţa energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice”, care își propune să creeze o piață ESCO funcțională, durabilă și eficace în Moldova prin convertirea companiilor de engineering în companii de prestare a serviciilor energetice (ESCO). Acestea vor servi drept bază pentru sporirea eforturilor de reducere a emisiilor în sectorul de clădiri municipale din Moldova, care va duce la reducerea emisiilor de CO2 prin intermediul implementării contractelor de performanță energetică.

Eficientizarea energetică a clădirilor reprezintă o prioritate de prim rang, având în vedere calitatea proastă a majorității construcţiilor existente, fie vechi, fie ieftine. Pe de altă parte, costurile legate de reabilitarea termică a unei clădiri sunt mai mici decât costurile legate de instalarea unei capacități suplimentare de energie termică pentru încălzire. 

Autor: Aliona Gabura

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Președinta Parlamentului European consideră necesară accelerarea procedurii de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE

Președinta Parlamentului European consideră necesară accelerarea procedurii de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE

Noi antrenamente militare. Armata Națională va desfășura exercițiul multinațional „JCET-2022”

Noi antrenamente militare. Armata Națională va desfășura exercițiul multinațional „JCET-2022”

Germania a respins propunerea Rusiei de a primi gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Germania a respins propunerea Rusiei de a primi gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Advertoriale
Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  ANRE a aprobat noul preț pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom”
 • 2
  Alexei Navalnîi și Svetlana Tihanovskaia, propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace. Decernarea va avea loc de ziua lui Putin
 • 3
  Sală arhiplină la Palatul Național. Peste 1.800 de spectatori au urmărit filmul CARBON în cadrul premierei naționale
 • 4
  Etapă finală: Putin a semnat legile de anexare a teritoriilor ucrainene (HARTĂ)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.