Medicii de familie ar putea să-și deschidă cabinete private. Ce poate aduce această schimbare

Medicii de familie ar putea să-și deschidă cabinete private. Ce poate aduce această schimbare

Medicii de familie ar putea să-și deschidă propriile cabinete medicale private. Cel puțin asta prevede un proaspăt proiect de lege al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Pe hârtie, autoritățile chiar le promit sprijin financiar și material medicilor care vor decide să meargă pe acest drum.

Potrivit proiectului, medicul poate opta atât pentru activitate individuală, cât și în grup cu alți medici. El ar fi liber să decidă rămânerea într-un cabinet deja existent în cadrul unei policlinici publice sau private, sau să-și deschidă cabinet personal. Cabinetele de acest fel vor putea fi deschise atât de un singur medic, cât și de cel puțin doi, deja numindu-se Centru al Medicilor de Familie.

Angajările se vor face de către fondatorul cabinetului individual sau de către șeful centrului. Cabinetul sau centrul vor fi înregistrate la Agenția Servicii Publice. Potrivit proiectului, doctorii care vor lucra individual vor înregistra cabinetul ca persoană fizică, iar cei care vor deschide un centru - ca persoană juridică.

Publicitate

Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie vor putea beneficia de sprijin financiar și material din partea statului. Cel puțin asta promit autoritățile, care spun că aceste prevederi vor fi curând incluse în legislație.

Riscurile proiectului

La PublikaTV, ministrul Sănătății se arată convinsă că proiectul va da roade frumoase. „Medicul va fi acela care va gestiona bugetul său și-l va redirecționa conform priorităților. Reieșind din eficiența și calitatea muncii realizate, va avea oportunitatea să-și aprecieze și valoarea salariului", a spus Svetlana Cebotari.

Pe de altă parte, expertul Centrului de Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), Ghenadie Țurcanu, a declarat pentru Newsmaker.md că proiectul este unul „crud” și propune doar prevederi de structură, nu și de specific medical. Expertul afirmă că din document nu e clar în subordinea cui vor fi aceste cabinete, dacă ele sigur vor primi susținere financiară și dacă medicii vor fi protejați juridic și financiar.

Centrul PAS a mai publicat și o analiză pe forme de antreprenoriat în medicină și a ajuns la concluzia că principala problemă în cazul activității ca întreprindere individuală constă în responsabilitatea totală.

„În cazul activităților în domeniul serviciilor medicale efectul acestor riscuri pot fi destul de importante, în special în lipsa unui cadru de asigurare cu referire la malpraxis. De asemenea, în prezent nu există cadru legal pentru organizarea serviciilor sub formă de profesii liberale. Astfel, medicii de familie nu pot să presteze servicii AMP fără a deveni subiecți ai activităților de antreprenoriat, iar aceasta creează o presiune suplimentară privind activitățile generale de organizare și operare a acestor activități”, scrie Centrul.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal