Potrivit datelor statistice pentru primele 9 luni ale acestui an companii vinicole din Republica Moldova au exportat 21,6 milioane de litri de vin îmbuteliat.
Pe primul loc s-a situat Polonia cu 34,8 milioane de litri exportați. Această piață a crescut foarte mult în ultimul an după ce a fost impus embargou la vinurile din Republica Moldova. Potențialul de creștere pentru această piață este de cel puțin 30% potrivit experților din domeniu.
Pe al doielea loc s-a clasat Kazahstanul care rămâne o piață de desfacere importantă pentru țara noastră, cu un volum de 32,8 milioane litri de vin care au fost exportate.
Pe cea de-a treia poziție, în mod uimitor, a ajuns Federația Rusă. Performanța dată a fost asigurată de exporturile din Găgăuzia și regiunea transnistriană, pentru care a fost ridicat embargoul. În Federația Rusă au fost exportate, în primele 9 luni din 2014, 29,6 milioane de litri de vin îmbuteliat.
Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţonal al Viei şi Vinului spune că vinificatorii din Găgăuzia și Transnistria au reușit să exporte o cantitate atât de mare, fiindcă nu au avut concurență din partea celorlalte companii din Republica Moldova, care mai sunt restricționate de embargoul impus de Federația Rusă. „Acesta nu înseamnă că doar în Găgăuzia și regiunea transnistriană sunt vinuri bune, este vorba de o decizie politică și nu are nimic cu calitatea vinului moldovenesc”, afirmă directorul Oficiului Naţonal al Viei şi Vinului.
În acest top poate fi menționată China care a importat în acest an 0,71 milioane de litri de vin. Chiar dacă ocupă în prezent locul 9 potențialul de creștere a exporturilor este de 300-400%.
De menționat că în perioada 11-14 noiembrie a avut loc expoziţia internaţională de vinuri ProWine, care s-a desfășurat în acest an în Shanghai și este considerată cea mai importantă expoziție pentru profesioniștii din ramura vinicolă. La expoziție au fost prezenţi peste 600 de producătorii de vinuri din 38 de ţări ale lumii.
Vezi galeria foto de la această expoziție
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
