ZdG: Fundaţia „Din Suflet” a primei-doamne „pompează” milioane de lei în acţiuni de promovare a şefului statului

ZdG: Fundaţia „Din Suflet” a primei-doamne „pompează” milioane de lei în acţiuni de promovare a şefului statului

Fundaţia „Din Suflet” a primei-doamne „pompează” milioane de lei în acţiuni de promovare a şefului statului, numite şi de caritate, fără a specifica originea resurselor financiare. Potrivit şefului statului, în calitate de sponsori ai unor acţiuni de caritate ar figura Ambasada Turciei şi Ambasada Chinei în Moldova. În alte cazuri, donator financiar este Asociaţia obştească „Iubesc Moldova”, al cărei director este deputatul socialist Corneliu Furculiţă, scrie Ziarul de Gardă. Aceeaşi asociaţie finanţează construcţia unor complexe sportive în mai multe localităţi din țară. Oficial, costul unui singur teren sportiv este de aproape un milion de lei. Deși se anunță că locurile de joacă pentru copii ar fi construite de către asocațiile obștești din jurul PSRM-ului, consilierul prezidenţial Ion Perju, angajat al Preşedinţiei, este persoana care ia legătura cu primăriile săteşti pentru a discuta despre proiect. Cu toate astea, instituţia prezidenţială neagă că ar organiza construcţia acestor terenuri sportive.

Cu referire la finanţarea Fundaţiei „Din Suflet”, a soţiei sale, Igor Dodon declară că banii vin de la unele aşa-zise fundaţii, cu care organizaţia filantropică a primei-doamne a încheiat acorduri. Şeful statului susţine că „nu e vorba de bani de stat. E vorba de bani din fonduri private”. Totuşi, preşedintele evită să dea nume şi să declare cine sunt finanţatorii Fundaţiei primei-doamne.

Pe 15 mai, de Ziua internaţională a familiei, Fundaţia „Din Suflet” a organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale un eveniment festiv la care au fost prezenţi mai mulţi membrii ai PSRM. Potrivit organizatorilor, „toate distracţiile şi dulciurile au fost gratuite”. Întrebat despre costurile sărbătorii, şeful statului a declarat că, deocamdată, nu au fost efectuate calcule. Cu acest prilej, jurnaliștii ZdG l-au întrebat în mod repetat pe Igor Dodon cine sunt sponsorii Fundaţiei „Din Suflet”, cu excepţia Ambasadelor Turciei şi Chinei în Moldova. „Sunt mai multe fundaţii internaţionale care ajută fundaţia de binefacere”, a spus însă Igor Dodon, refuzând să dea nume exacte.

Publicitate

La 16 octombrie 2017, într-un comunicat de presă, şeful statului anunţa despre construcţia a „300 de complexe sportive, care vor fi construite timp de trei ani, pe perioada mandatului său prezidenţial, iar banii destinaţi acestui proiect vor fi identificaţi din surse externe, şi nu din buget”. Aceeaşi sursă preciza că, în 2018, vor fi date în exploatare 100 de complexe sportive.

Potrivit unor acte oficiale, deţinute de ZdG, construcţia unui singur teren de sport a costat Fundaţia Galinei Dodon 970 mii de lei. Un calcul matematic ne permite să constatăm că, pentru construcţia celor 100 de complexe sportive, în anul 2018, Fundaţia „Din Suflet” ar trebui să cheltuie 97 de milioane de lei. Fundaţia refuză însă să dezvăluie provenienţa acestor bani.

Deşi construcţia terenurilor are loc sub patronajul şefului statului, instituţia prezidenţială susţine că „nu este implicată în finanţarea sau organizarea construcţiei acestor terenuri sau în alte activităţi civice ale dlui Dodon”. Pe de altă parte, Ion Cărpineanu, primar de Cărpineni, spune că anume consilierul prezidenţial, Ion Perju, e cel care l-a contactat, vorbindu-i despre construcţia unui complex sportiv în sat.

În calitate de antreprenor general este indicat Power Team SRL. În ultimii doi ani, compania, care se ocupă de construcţia terenurilor sportive ale Fundaţiei „Din Suflet”, a câştigat contracte de milioane cu diferite instituţii publice. Bunăoară, în octombrie 2017, compania a obţinut un contract în valoare 4,7 milioane de lei pentru procurarea şi instalarea echipamentelor de joacă, în urma unui tender organizat de Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a Consiliului Municipal Chişinău. În august 2017, Power Team a câştigat de la Primăria Ungheni un contract de 1,6 milioane de lei pentru lucrări de amenajare a Orăşelului Copiilor şi instalarea elementelor de joacă în parcul central din localitate. Contracte mai „modeste” firma a avut cu Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Botanica (731 de mii lei), Primăria Ustia, Dubăsari (270 de mii lei), Primăria Bălţi (835 de mii lei) etc.

Citiți mai multe în articolul ZdG.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal