Proiectul TwentyTu, susținut de angajați ai marilor companii internaționale. Iată cine sunt moldovenii care își doresc transformarea educației

Proiectul TwentyTu, susținut de angajați ai marilor companii internaționale. Iată cine sunt moldovenii care își doresc transformarea educației

Cel mai ambițios proiect nonprofit din domeniul educației, TwentyTu, se bucură de susținerea cetățenilor atât din țară, cât și de peste hotare. Pentru a asigura ghidarea strategică a TwentyTu, echipa proiectului a invitat 44 de lideri de opinie locali și din diasporă să se alăture inițiativei. 

Ei sunt cei care formează Consiliul Consultativ al inițiativei, iar experiența lor în cele mai importante companii în domeniul IT și bancar, precum Amazon, Google, Intel, Citi Group, Lenovo, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), dar și alte sectoare de interes, precum educație, afaceri sau sociologie, a stat la baza dezvoltării proiectului. Prin eforturi comune, ei ajută Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” să educe o generație care poate dezvolta soluții pentru provocările economice la nivel național și global. Cunoaște membrii Consiliului Consultativ AICI.

„Școala bună este esențială pentru dezvoltarea ulterioară, atât personală, cât și profesională. Eu datorez totul școlii și, chiar și atunci când a fost cel mai greu, primul lucru pe care am vrut să îl mențin erau studiile. Nu m-am gândit niciodată că ar fi o opțiune să renunț la studii. Niciodată să nu te oprești din a învăța, este esențial pentru a reuși în viață. Proiectul TwentyTu este axat anume pe această viziune, de a ajuta tinerii să continue să învețe și să-și completeze cunoștințele pe care le obțin într-un curriculum tradițional cu alte posibilități de a învăța ceva nou”, a spus Mariana Dahan, care este fondatoarea Global Blockchain Business Council și membră a Consiliului Consultativ TwentyTu.

Publicitate

Iar antreprenorul Anatol Untură, care, de asemenea, este membru al Consiliului Consultativ, a declarat că, analizând modul în care participa în diferite proiecte de caritate, a realizat că o făcea incorect. „Mă străduiam împreună cu prietenii mei să luptăm cu consecințele, nu cu sursa problemelor. Sărăcia, copiii lăsați pe drumuri, iresponsabilitatea socială - sunt consecințele lipsei de educație, ale lipsei unui rost în viață și ale șanselor infime de a deveni cineva. Am niște idei la care lucrez acum și pe care sper să le realizez anul acesta, dar între timp am ajuns să fiu parte a unui proiect național de educație - TwentyTu. Datorită lui, fiecare al patrulea elev din țară va avea șansă să-și câștige pâinea acasă, alături de părinți, în condiții decente”, a menționat Anatol Untură.

Un alt membru al Consiliului, Roman Sorocan, care este angajat Google la Dublin, Irlanda, a spus că „cea mai mare comoară și valoare a unei țări rezultă din educație - domeniu care în Moldova, din păcate, rămâne constant în spatele standardelor internaționale”. „Sunt mândru să ajut în calitate de membru al consiliului acest proiect minunat, care va oferi cursuri în peste zece domenii ale viitorului”, a adăugat acesta.

Cursurile extracurriculare, precum antreprenoriatul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin realitate virtuală, inteligența emoțională, matematica interactivă, sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. De asemenea, în cadrul proiectului 2.200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. Pentru dezvoltarea proiectului, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel, toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova, pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până la 22 iulie 2018.

„Ca fost profesor universitar în Moldova și ca părinte, pot spune cu certitudine că educația este elementul primordial pentru ca o familie, o comunitate, o țără să devină prosperă. Din acest considerent am decis să mă alătur proiectului TwentyTu - cel mai ambițions proiect educațional nonprofit din istoria Republicii Moldova, care va contribui la transformarea educației”, a declarat Victor Guzun, fondatorul „Guzun Consilting” din Tallin, Estonia.

Iar un alt membru al Consiliului Consultativ, Nata Albot, a menționat că „TwentyTu este un proiect binevenit în Moldova, deoarece se va ocupa de domeniul cel mai important pentru țara noastră acum: educație”. „Intră pe www.twentytu.md dacă și tu crezi în puterea educației și în creșterea unei generații care să poate face față provocărilor economice ale viitorului! Contribuția ta poate aduce o schimbare spre bine”, a adăugat Nata Albot.

Membrii Consiliului Consultativ vor fi alături de TwentyTu pe toată durata proiectului. Ei se vor implica activ în dezvoltarea conținutului cursurilor și vor fi informați constant de către echipa de implementare despre modul în care sunt utilizate fondurile acumulate.

De asemenea, membrii Consiliului vor primi trimestrial rapoarte de activitate. Află mai multe detalii pe www.twentytu.md

***

Despre Tekwill

Tekwill este Centrul de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Misiunea sa este de a crea legătura necesară între ceea ce se studiază în programele de educație dedicate domeniului IT și necesitățile reale ale industriei. Centrul susține dezvoltrea talentelor locale în IT, transferul de cunoștințe, promovează o mai bună înțelegere și interesul față de sectorul tehnologic și încurajează crearea comunităților digitale din Moldova. Tekwill reprezintă un ecosistem complex, dotat cu resursele și tehnologiile necesare pentru ca oamenii să-și implementeze ideile, astfel sporind excelența în domeniile viitorului. Centrul a dezvoltat numeroase programe educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de doi ani, peste 17 mii de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului. Tekwill a fost creat de Asociația Națională în Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei.

P.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal