Cu toate că țara noastră s-a angajat să crească ponderea energiei regenerabile, astfel ca până în 2020 cel puţin 20% din energia produsă pe teritoriul Republicii Moldova să fie din surse regenerabile, în prezent nu se observă o majorare esenţială a proiectelor de energie verde. Persoanele care încearcă să investească în acest domeniu sunt destul de puţine şi se lovesc de multiple piedici birocratice care îi lasă în suspans timp de mai multe luni.
În 2013 au fost consumați 4071,9 GWh în total pe ţară. În același timp energia electrică livrată în reţea din surse regenerabile a constituit 1,9 GWh, sau 0,047% din totalul de energie consumată la nivel de ţară.
În 2013 Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarife pentru energia electrică din surse regenerabile doar pentru trei producători, câte unul pentru energie solară, eoliană şi pe bază de biogaz. Conform tarifelor aprobate până acum pentru un kW de energie electrică produs din energie solară se achită aproximativ 1,92 lei, din energie eoliană - 1,24 lei, iar din cea pe bază de biogaz - 1,73 lei.
Pentru echipamentele care au mai puţin de 10 kW de putere instalată nu se aprobă un tarif şi dacă aceştia livrează energie în reţea o fac gratuit.
Birocrația energiei regenerabile
Investiţiile în energie regenerabilă sunt destul de mari şi se răscumpără în mai mulţi ani. În ţara noastră la acestea se mai adaugă şi anumite piedici birocratice pentru cei care se aventurează în această afacere.
Potrivit datelor agenţiei pentru Eficienţă Energetică în 2013 în ţara noastă s-au produs 101,218 KW de energie regenerabilă de la panouri fotovoltaice.
Adrian Duca din satul Brânzenii Noi, raionul Telenești afirmă că a muncit în Italia timp de 13 ani împreună cu familia sa și a decis să investească într-o afacere cu energia regenerabilă în Republica Moldova după ce a citit despre strategia de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile.
El a instalat un sistem fotovoltaic cu puterea de 20 KW/h, care a costat peste o jumătate de milion de lei. Conform calculelor preventive, anual sistemul instalat poate aduce un venit de circa 60-70 de mii de lei.
La 30 iunie 2014 Adrian Duca a depus la ANRE spre examinare dosarul privind stabilirea tarifului pentru energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic instalat, iar mai apoi la 15 iulie și 7 august 2014 a prezentat suplimentar un set de acte solicitate de ANRE. Chiar dacă au trecut mai bine de trei luni, până acum el spune că nu a primit nici un răspuns referitor la termenul de aprobare a tarifului.
Ofiţerul de presă al ANRE spune că legea nu stabileşte un termen pentru aprobarea dosarului şi de obicei acesta este aprobat în termen de 3-4 luni, fiindcă sunt necesare mai multe proceduri de stabilire a parametrilor instalaţiei, a reţelei electrice etc. Tariful pentru energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic instalat de Adrian Duca va fi publicat în Monitorul Oficial pe data de 29 noiembrie şi tot de atunci va intra în vigoare.
De cealaltă parte Adrian Duca afirmă că după ultima sa adresare din 7 august nici el şi nici părinţii săi nu au avut nici un contact cu reprezentanţii ANRE şi consideră că tariful pe care îl solicita a fost aprobat recent, doar din cauza că acest subiect a ajuns în vizorul presei, iar instituţia încearcă să iasă basma curată din această situaţie.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
