Potrivit socialiștilor, instanța de judecată în anul 2008 a emis o hotărâre prin care a fost recunsocut dreptul publicației „Glasul Națiunii” de a privatiza imobilul. Adresându-se la Primărie, publicația însă a primit refuz pe motiv că edificiul este un monument de arhitectură de importanță națională ce nu poate fi privatizat. Socialiștii spun că publicația s-a adresat din nou în instanță, care i-a recunoscut dreptul de a privatiza clădirea.

„Asemenea indivizi privatizează în mod ilegal bunurile care ne aparțin nouă tuturor, la preț de nimic. Așa domnul Năstase dorește să se bată cu corupția și ilegalitățile din municipiu? Prin faptul că arendează o clădire care a fost privatizată ilegal. Acest individ nu se va lupta cu corupția și construcții ilegale, cu darea în arendă ilegală și cu ilegalitățile din municipiu. Acest exemplu demonstrază clar faptul că este complice al acestor ilegalități”, au mai declarat socialiștii.

Aceștia au fost întâmpinați la sediul PPDA de către membrii Platformei DA, care au afișat mai multe pancarte. Pe unul dintre acestea era scris că socialiștii protejează mafia imobiliară din Chișinău, iar pe altul „noi ocrotim, voi distrugeți”.

La final, un bărbat care avea un set de hârtii în mână s-a apropiat de tribuna improvizată a socialiștilor, afirmând că are documente care atestă faptul că edificiul a fost privatizat ilegal. Reprezentanții PSRM însă nu i-au permis acestuia să vorbească.

Poziția lui Vasile Năstase

Într-o declarație dată pentru jurnal.md, fondatorul „Glasului Națiunii” afirmă că a avut câștig de cauză pe acest caz în toate instanțele naționale, iar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Guvernului să execute hotărârea, lucru care s-a și întâmplat încă în 2011. Acesta spune că publicația se află în acest sediu deja de 30 de ani, timp în care clădrea, care face parte din patrimoniul istoric, a fost reparată din temelie și îngrijită.

„Dodono-cebanii au distrus 140 de monumente istorice, noi cei de la Glasul am apărat și întreținut unul, care este de referință. Mai mult, pentru privatizarea sediului am achitat o sumă de 10 ori mai mare decât s-a plătit pentru sediul unei alte publicații, Literatura si Arta, cu același statut de monument de importanță națională, plasat în sectorul Centru, cu un metraj și teren mai mare decât al nostru”, a adăugat jurnalistul.

„Înțelegem frustrarea socialiștilor și a aberațiilor preluate de la holdingul ucigaș al lui Plahotniuc, că în esență marea valoare a acestui sediu redacțional rezidă în faptul că și aici au făcut istorie Ion Vatamanu, Leonida Lari, Gheorhge Vodă, Ion Ciocanu, Anatol Ciocanu, Serafim Saca, Vlad Pohilă, Iurie Zavadschi, Eugen Cioclea, Emilian Galaicu Păun, Ion Proca, Nicolae Roibu, Ion Gonța și mulți alți scriitori, oameni de cultură, jurnaliști. Spre deosedire de ei noi ocrotim, îngrijim nu demolăm piesele de valoare din patrimoniul istoric al capitalei noastre. Luați exemplu, profitorilor!”, a mai spus Vasile Năstase.

În cadrul unei întâlniri a lui Andrei Năstase cu alegătorii, la care a apărut și Ion Ceban, liderul PPDA a declarat că sediul formațiunii pe care o conduce este arendat legal, iar în procesul privatizării clădirii au fost respectate toate procedurile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!