Cine sunt câștigătorii primului program de educaţie antreprenorială pentru elevi. Au învățat cum să-și dezvolte o afacere

Cine sunt câștigătorii primului program de educaţie antreprenorială pentru elevi. Au învățat cum să-și dezvolte o afacere

Programul Startup School, powered by Orange - primul program de educație antreprenorială din Republica Moldova - și-a desemnat câștigătorii. Programul a fost lansat în ianuarie curent, la iniţiativa Orange Moldova şi implementat în parteneriat cu Dreamups Inovation Campus și a avut drept scop să dezvolte capacitățile și abilitățile antreprenoriale ale elevilor cu potențial de antreprenor, astfel contribuind pe termen lung la dezvoltarea ecosistemului de afaceri din Republica Moldova. Acest proiect a fost dedicat în exclusivitate elevilor claselor a X-a - a XII-a, care își fac studiile la unul dintre liceele sau centrele de excelență  din municipiul Chișinău.

„Creativitate, agilitate, spirit antreprenorial, aceste așteptări le are un angajator de la un potențial angajat. Orange, fiind trendsetter în tehnologie și adept fidel al inovațiilor, și-a propus să contribuie la dezvoltarea acestor abilități la tinerii din Moldova. Programul Startup School powered by Orange vine să reconfirme obiectivele noastre de a avea tineri ambițioși și de succes. Orange, prin proiectele susținute, va continua să facă cele mai mari investiții în domeniul educației tinerii generații”, a declarat director general Orange Moldova, Julien Ducarroz.

În cadrul programului au aplicat 220 de elevi de la șase centre de excelență și 44 de licee. Aceșștia au fost evaluați și aleși să participe în program în baza a două etape de selecție: completarea unui formular de aplicare online și desfășurarea unui interviu cu o echipă de experți, reprezentații Orange și echipa de organizare a proiectului din Dreamups. Criteriile de evaluare au fost creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme, spiritul de echipă, entuziasmul, responsabilitatea, result-oriented, perseverență, leadership, comunicare, dar și interesul de a învăța antreprenoriatul.

Publicitate
...

Într-un final, au fost selectați 70 de elevi de la patru centre de excelență și de la 23 de licee din municipiul Chișinău, care, pe parcursul a 13 săptămâni, au avut parte de traininguri și sesiuni de inițiere în lumea antreprenoriatului. În cadrul celor 17 sesiuni tematice, participanții au fost familiarizați cu parcursul lansării unei afaceri: începând cu identificarea problemei cu potenţial de afacere, transformarea acesteia într-o idee de business, testarea, formarea echipei, inclusiv strategia de vânzări, aspectele legale şi financiare ale afacerii.

...

...

Tematicile au fost livrate de cei mai buni mentori în materie de business din țară, printre care directorul general Magenta Consulting, Dumitru Slonovschi, directorul regional Mixbook pentru Moldova, România și Ucraina, George Teodorescu, fondatorul Fagura.md, Tudor Darie, fondatorul Dreamups și ArboCapital, Mihai Stipanov.

...

Pentru finală, participanții au avut ca obiectiv realizarea a 15 teme pentru acasă săptămânal. În rezultat, au fost selectați 30 de finaliști.

...

...

Pe 26 mai s-a desfășurat sesiunea oficială de închidere a programului, unde finaliștii Startup School și-au prezentat ideile de startupuri. Acestea au fost apreciate de un juriu profesionist, format din reprezentanți Orange Moldova și mentorii programului. Astfel, au fost desemnați cei nouă câștigători ai Programului Startup School, powered by Orange, la următoarele categorii:

I. „Cea mai inovativă idee de afacere”

Locul I - Mario Midoni - Verity;

Locul II - Madalina Severin - 6teen;

Locul III - Grigore Budac, Discloud;

II. „Cea mai bună prezentare a ideii de afacere”

Locul I - Anastasia Coroi, PetLord

Locul II - Daniela Gabura, Sweetella

Locul III - Olga Morozan, PrograMed

III. „Cel mai mare progres în cadrul programului“.

Locul I - Istrati Petru-Dragoș, Metta;

Locul II - Nicoleta Spinei, StudentsHelp;

Locul III - Parascovia Digori, Infohub.

...

Câștigătorii programului au primit premii valoroase de la Orange:

Locul I - Laptop ASUS și participarea gratuită în cadrul programului internaţional de accelerare Founder Institute Chișinău;

Locul II - Tabletă Samsung;

Locul III - Telefon HTC.

„Noi, la Dreamups, credem că spiritul antreprenorial trebuie dezvoltat încă de pe băncile școlii. Prin intermediul programului Startup School am reușit să ajungem la o mică parte de elevi talentați care au potențialul să devină antreprenori și să contribuie pe termen lung la prosperitatea țării în care trăim. Desfășurarea Startup School și interesul sporit al elevilor a demonstrat, încă o dată, relevanța existenței unui program de educație antreprenorială care nu învață elevii numai clasica teorie, dar învață practic cum să dezvolți o afacere”, a menționat președintele Dreamups, Mihaela Radu.

Participanții Startup School, powered by Orange, au apreciat mult lansarea unui astfel de program în Republica Moldova.

„A fost o experiență frumoasă, am învățat multe lucruri de la diferite persoane, începând cu cum să identific o problemă și cum să-mi dezvolt afacerea mea, cum să atrag persoane în echipe și care să fie planul meu de acțiuni, adică pas cu pas, ceea de ce are nevoie o afacere”, a spus câștigătoarea Startup School, Olga Morozanu.

* Startup School, powered by Orange, este primul program de educație antreprenorială pentru elevi, desfășurat în premieră pentru Republica Moldova, lansat la iniţiativa Orange Moldova şi implementat în parteneriat cu Dreamups Innovation Campus.

...

P.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal