Democrații vor să „limiteze pericolul manipulării prin intermediul sondajelor de opinie publică”. Cel puțin, asta își propune, printr-un amendament, deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc. Inițiativa a fost susținută de majoritatea membrilor comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. S-a opus doar liberalul Roman Boțan, care a menționat că amendamentul nu are nicio legătură cu proiectul de lege examinat, care a fost deja aprobat în prima lectură. Mai mult, Guvernul, care este și autorul proiectului, a avizat negativ propunerea democratului.
„La moment, sondaje face cine vrea, dar nimeni nu răspunde pentru rezultate, sunt ele adevărate sau nu. Respectiv, se manipulează opinia publică”, a declarat Eugeniu Nichiforciuc în cadrul ședinței comisiei parlamentare. Prin urmare, democratul vrea să oblige instituțiile mass-media, atunci când difuzează rezultatele unui sondaj, să indice următoarele:
- numele autorității publice, partidului politic sau al altei organizații sau persoane care a comandat și a plătit sondajul
- identificarea organismului care a efectuat sondajul și metodologia utilizată;
- identificarea eșantionului și a marjei de eroare a sondajului;
- indicarea datei și/sau a perioadei efectuării sondajului;
- modalitatea de realizare a sondajului, numărul de operatori utilizați;
- limba în care au fost aplicate chestionarele.
Potrivit documentului, datele sondajelor neprelucrate trebuie păstrate pe teritoriul țării noastre, astfel încât autoritățile publice, precum Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Coordonator al Audiovizualului sau Comisia Electorală Centrală, să aibă acces la ele. Se mai menționează că Guvernul poate aproba reguli de certificare a organizațiilor care realizează sondaje de opinie.
Deși Guvernul a avizat negativ amendamentul, majoritatea membrilor comisiei parlamentare au susținut modificarea. S-a opus doar liberalul Roman Boțan, care a menționat că, astfel, se creează o practică vicioasă. „Prin acest amendament, la fel ca în cazul legii cetățeniei, s-a introdus o modificare care nu are nicio legătură cu proiectul examinat, dar se referă la libertatea de exprimare. Guvernul menționează că acest amendament ar trebui să fie consultat cu autoritățile publice vizate. Se creează o practică vicioasă - atunci când există proiecte de modificare a unor acte legislative, am putea să introducem modificări la alte proiecte de legi care nu au nicio legătură cu obiectul proiectului respectiv. Amendamentul în cauză nu a fost expertizat de nimeni, Guvernul nu l-a acceptat, dar deputații îl acceptă”, a declarat Roman Boțan pentru Agora.
Prin urmare, deputatul PL, care este și fostul președinte al comisiei securitate națională, a menționat că „amendamentul respectiv trebuie să fie un proiect de lege distinct, ca să fie suspus expertizării, dar nu o modificare la un proiect care nu are nicio legătură cu legea cu privire la libertatea de exprimare”, precizând că „modificările la asemenea legi țin de competența comisiei mass-media”.
Democratul Eugeniu Nichiforciuc nu ne-a răspuns la telefon. În cadrul ședinței nu a fost însă de acord cu argumentele deputatului PL, insistând asupra faptului că amendamentul său nu schimbă conceptul proiectului examinat.
Inițiativa deputatului PDM vine după ce rezultatele sondajelor din campania electorală, care îi plasau pe Ion Ceban și Silvia Radu pe primele locuri, nu au coincis cu rezultatele primului tur de scrutin, câștigători fiind, de fapt, Ion Ceban și Andrei Năstase.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
