VIDEO. Extinderea străzii Albișoara, stopată. CMC a dispus renunțarea la o porțiune de drum

VIDEO. Extinderea străzii Albișoara, stopată. CMC a dispus renunțarea la o porțiune de drum

Proiectul privind prelungirea străzii Albișoara a fost stopat. Mai exact, consilierii au modificat proiectul inițial și au exclus o porțiune de drum ce urma a fi construită. Experții spun însă că decizia CMC anulează, astfel, scopul extinderii străzii Albișoara până la Calea Ieșilor, prin reconstrucția străzii Mesager, și anume cel de a fluidiza traficul rutier pe strada Mihai Viteazul și la sensul giratoriu de la strada Ion Creangă.

„Strada Mesager nu a apărut că a dorit cineva, dar e necesară. A fost prevăzută și cu 30 de ani în urmă în planul general al orașului”, a menționat din start directorul „Chișinău-Proiect”, Pavel Cazacu.

Să o luăm treptat. Încă în decembrie 2016, Consiliul Municipal a dispus „proiectarea reconstrucției și extinderii străzii Mesager, de la strada Albișoara până la Calea Ieșilor”. Potrivit proiectului, este vorba de puțin peste trei kilometri de drum. În urma unui concurs desfășurat de Direcția Transport, proiectul a fost câștigat de Institutul „Chișinău Proiect”, care a și purces la treabă. Deși proiectul a fost realizat în proporție de 90%, în septembrie 2017 Consiliul Municipal aprobă o decizie de modificare a acestuia, care presupune renunțarea la unul din cele două tronsoane de drum de ieșire de pe strada Mesager spre Calea Ieșilor. „Bucățica asta de drum modifică esențial situația, își pierde esența. Noi transportăm ambuteiajul dintr-un punct în altul”, a spus Pavel Cazacu.

Publicitate

Potrivit directorului Institutului de proiectare, Direcția Transport trebuie să insiste cât mai rapid pe anularea deciziei CMC, astfel încât să înceapă lucrările. „Se învechesc hotărârile noastre, pe teren apar diferite modificări și noi dacă ne pornim acum, din nou trebuie să cercetăm. Iată asta e rău. - Și cheltuieli în plus. - Și cheltuieli în plus, da, fiindcă trebuie să cercetezi din nou care e situația”, a declarat acesta.

Directorul interimar al Direcției Transport, Vitalie Butucel, ne-a spus că va încerca să convingă Consiliul Municipal de necesitatea păstrării proiectului inițial, doar că acesta nu s-a întrunit de câteva luni în ședință. „Dacă CMC nu va aproba această decizie, noi vom proiecta și vom demara lucrările pe tronsonul de drum până la Calea Ieșilor, după aceea poate vom reuși să convingem și următorul consiliu. Oricum, lucrările pe strada Mesager, sunt de amploare, sunt de durată”, a spus Vitalie Butucel.

Pentru acest an, pentru inițierea lucrărilor, în bugetul municipal au fost prevăzuți zece milioane de lei, deși experții de la „Chișinău-Proiect” estimează cheltuieli de 300 de milioane de lei. Banii nu sunt însă singura problemă. „Sunt pe acest tronson de drum nou care urmează a fi construit mai multe terenuri private sau terenuri care se află în arendă de la municipalitate. De aceea, estimăm un proces destul de anevoios de expropriere, de negocieri cu proprietarii”, a menționat șeful Direcției.

Responsabilii nu au putut spune însă cu exactitate când vor începe lucrările sau când acestea vor fi finalizate. Potrivit proiectului, drumul care urmează a fi construit are o lungime de peste trei kilometri și 20 de metri lățime, dat fiind faptul că sunt prevăzute cinci benzi de circulație.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal