Primul lucru care este observat când intri în terenul militar, pe lângă disciplină, este limbajul specific militarilor. Limbajul milităresc își are locul nu doar la denumirea gradelor sau grupelor de luptă dar şi în lucrurile de rutină.
Pe parcursul programului am reușit să însușim o mulțime de noi termeni specifici pentru a ne putea încadra în programul organizatorilor. Iată o parte din aceștia:
Chitel - surtuc de pânză care este îmbrăcat deasupra vestei militare.
Companie - subunitate militară care intră în compunerea batalionului și care este organizată pe plutoane.
Gamelă - vas special în care este depozitată vesela utilizată de soldaţi în timpul mesei.
AKMS - pușcă cu un fund pliabil scurtat. Potrivit locotenentului major, Maria Golban, un soldat din Armata Naţională trebuie să asambleze un AKMS timp de 13 secunde şi să îl dezasambleze timp de 7 secunde.
Camel bag - tip de sistem de hidratare construit ca un rucsac care conține un rezervor sau „vezică”, obișnuită din cauciuc sau plastic flexibil. Rezervorul conține o gură închisă pentru umplerea cu lichid și un furtun care permite purtătorului să bea cu mâinile libere.
Sarin - substanță toxică de luptă, cu acțiune neuroparalitică.
Foc convergent - tir de artilerie care vizează același punct.
Îndemnați de instructorii batalionului 22 de Menținere a Păcii, am reușit să trecem cu brio și testul lingvistic, acești termeni fiind nu doar aduși nouă la cunoștință dar și folosiți de către cei 10 noi soldați în timpul operațiunilor.
Acţiunea a avut ca scop consolidarea relaţiei de colaborare dintre Ministerul Apărării şi instituţiile mediatice din Republica Moldova şi informarea reprezentanţilor mass-media despre misiunile, obiectivele şi priorităţile instituţiei de apărare pentru anul 2018-2019.
Autor: Marcica Movileanu, reporter stagiar
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.