24 de ore în Armata Națională. Ce este chitelul și cât de rapid asamblează soldații un AKMS

24 de ore în Armata Națională. Ce este chitelul și cât de rapid asamblează soldații un AKMS

Ministerul Apărării a desfășurat în perioada 26-27 mai curent, proiectul „24 de ore în Armata Naţională”, la care au participat reprezentanți din 10 instituții de presă din Republica Moldova, inclusiv din redacția Agora. Jurnaliștii au petrecut aceste 24 de ore în Bălți, pe teritoriul taberei de instruire a batalionui 22 de Menținerea Păcii. Mai jos vedeți câteva observații însemnate de reporterul nostru, dar și un minidicționar de specialitate.   

Primul lucru care este observat când intri în terenul militar, pe lângă disciplină, este limbajul specific militarilor. Limbajul milităresc își are locul nu doar la denumirea gradelor sau grupelor de luptă dar şi în lucrurile de rutină.

Pe parcursul programului am reușit să însușim o mulțime de noi termeni specifici pentru a ne putea încadra în programul organizatorilor. Iată o parte din aceștia:

Chitel - surtuc de pânză care este îmbrăcat deasupra vestei militare.

Companie - subunitate militară care intră în compunerea batalionului și care este organizată pe plutoane.

Gamelă - vas special în care este depozitată vesela utilizată de soldaţi în timpul mesei.

AKMS - pușcă cu un fund pliabil scurtat. Potrivit locotenentului major, Maria Golban, un soldat din Armata Naţională trebuie să asambleze un AKMS timp de 13 secunde şi să îl dezasambleze timp de 7 secunde.

Publicitate

Camel bag - tip de sistem de hidratare construit ca un rucsac care conține un rezervor sau „vezică”, obișnuită din cauciuc sau plastic flexibil. Rezervorul conține o gură închisă pentru umplerea cu lichid și un furtun care permite purtătorului să bea cu mâinile libere.

Sarin - substanță toxică de luptă, cu acțiune neuroparalitică.

Foc convergent - tir de artilerie care vizează același punct.

Îndemnați de instructorii batalionului 22 de Menținere a Păcii, am reușit să trecem cu brio și testul lingvistic, acești termeni fiind nu doar aduși nouă la cunoștință dar și folosiți de către cei 10 noi soldați în timpul operațiunilor.

Acţiunea a avut ca scop consolidarea relaţiei de colaborare dintre Ministerul Apărării şi instituţiile mediatice din Republica Moldova şi informarea reprezentanţilor mass-media despre misiunile, obiectivele şi priorităţile instituţiei de apărare pentru anul 2018-2019.

Autor: Marcica Movileanu, reporter stagiar

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal