Elevul care are trei note „10” din oficiu la BAC: „Sfatul meu e să nu vă opriți niciodată”

Elevul care are trei note „10” din oficiu la BAC: „Sfatul meu e să nu vă opriți niciodată”

Chiril Solovei este unul dintre elevii care sunt scutiți anul acesta de trei examene de BAC. Datorită rezultatelor remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, Chiril a obținut note „10” din oficiu la trei discipline: chimie, matematică și limba engleză. „Am avut parte de oameni corecți care erau lângă mine și care au știut să mă susțină atunci când lucrurile nu mergeau foarte bine”, astfel explică el motivul reușitelor sale într-o conversație cu reporterul AGORA.

Ai dus faima țării peste hotare când ai obținut medalii de argint și bronz la olimpiadele internaționale de chimie. Cum a apărut interesul pentru chimie?

Chiril Solovei: Întotdeauna mi-a plăcut această disciplină. Profesorii mei au fost cei care m-au încurajat să obțin rezultate bune, dar, probabil, un rol decisiv a jucat sora mea, care este un specialist în biochimie. De asemenea, părinții au fost cei care au știut să mă motiveze. De exemplu, anul trecut, am făcut un pariu. Părinții mi-au spus: „Dacă câștigi o medalie la o olimpiadă internațională, vei putea să mergi împreună cu prietenii la mare”. Atunci am câștigat argintul. Anul acesta nu am mai pariat. Probabil, părinții au înțeles că nu este favorabil pentru ei. Cu privire la chimie, ceea ce îmi place foarte mult e că, prin studiul ei, poți explica mai multe fenomene care la început par a fi destul de complicate. În plus, chimia are tangențe cu alte discipline interesante, cum ar fi fizică, biologie și matematică.

Publicitate
...

Având atât de multe succese la activ, cât de dificil e să treci prin perioadele mai puțin bune?

Chiril Solovei: Aș putea să vă spun că am avut destul de multe eșecuri în viață. În 2016 a fost o olimpiadă internațională la care nu am putut să ajung. Cu an înainte, s-a organizat o olimpiadă de matematică pentru juniori, unde tot n-am ajuns. Când ceilalți au plecat în Indonezia, eu am rămas acasă. Dar am știut să trec peste acele experiențe datorită faptului că am avut parte de oameni corecți care erau lângă mine și care au știut să mă susțină atunci când lucrurile nu mergeau foarte bine.

Ce mesaj ai avea pentru cei care se confruntă cu dificultăți la studii?

Chiril Solovei: Sfatul meu pentru ei este: să nu vă opriți niciodată. Dacă nu încerci, cum poți să câștigi? Este ca în acea anecdotă: pentru a câștiga la loterie, trebuie măcar să cumperi biletul. Tot așa este și în viața de zi cu zi. Trebuie să încerci, să îndrăznești. Cel mai important lucru e încrederea. Uneori oamenii au tot ce este necesar, în afară de încredere în ei înșiși. Eu cred că încrederea poți s-o capeți atunci când ai oameni potriviți alături de tine, vorbesc de părinți și prieteni.

...

Chiril, alături de prietenii săi la Generator Hub

Cum vezi sistemul de învățământ de la noi?

Chiril Solovei: Sistemul de învățământ nu este unul rău. Poate ar trebui să fie înclinat mai mult spre ceva logic. Noi învățăm multe, însă cred că anumite lucruri e inutil să le înveți pe de rost.

Ești scutit de trei examene de BAC. Cum te simți?

Chiril Solovei: Sunt fericit. Am muncit foarte mult pentru a obține aceste rezultate și am fost pe deplin răsplătit pentru asta. Am un sentiment de împlinire. Întotdeauna când îți iese ceva, dorești mai multe, devii și mai îndrăzneț.

Chiril Solovei se bucură de trei note de „10” din oficiu la disciplinele menționate după ce a obținut un scor bun la TOEFL, locul II la olimpiada republicană de matematică și bronzul la olimpiadă internațională de chimie din acest an. Fiind un elev la liceul teoretic „Orizont” din Capitala, Chiril a intrat în lista celor mai buni absolvenți de licee din Capitală în 2018.

Sursa foto: Facebook; mecc.gov.md

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal