
„Pentru mine, fizica și matematica sunt mai interesante decât jocurile video”. Eleva cu trei de „10” din oficiu la BAC: Nu mi-a păsat de note
Pianul, hipismul și fizica nu au încurcat-o pe Sabina Tontici să obțină trei note de 10 din oficiu pentru examenele de Bacalaureat. Combinând utilul cu plăcutul, Sabina a reușit să fie printre cei 4 elevi din republică care se vor bucura de mai mult timp liber în perioada sesiunii de BAC, când va susține un singur examen.
・
Efortul, egal cu succesul
Motivul scutirii de examene sunt reușitele Sabinei la olimpiada de fizică, unde a luat primul loc, precum și locul doi la olimpiada de matematică. De examenul la limba engleză a scăpat pentru că a susținut testul TOEFL. Deși se pare că notele au contat mult pentru ea, Sabina spune că nu pune mare preț pe ele, axându-se pe rezultate.
Eleva liceului Teoretic „ORIZONT” ne-a spus că totul a fost posibil în condițiile în care își petrecea zilnic câte 6-8 ore pentru învățătură, în afara orelor de școală. Noi i-am pus câteva întrebări.
Sabina, care este rețeta succesului tău?
Sabina Tontici: Cred că secretul e sa îți placă doua dintre materiile la care trebuie să susții bacul, să te pregătești bine pentru olimpiadele la aceste subiecte, astfel încât sa ai un loc premiant.

La școală nu ai luat doar note de zece. Cum ai reușit „să treci peste” asta?
Sabina Tontici: Nu țin minte sa-mi fi păsat vreodată de note, așa ca nu cred ca am trecut prin așa situații.
Într-o lume în care cunoștințele contează cel mai mult, cât de mare, în opinia ta, este rolul notelor?
Sabina Tontici: Teoretic, cunoștințele sunt mai importante, deși în lumea în care trăim lucrurile sunt mai matematizate și pentru a intra la o facultate, notele sunt și mai importante.
Notele de zece înseamnă mult timp dedicat studiului. Nu ți-a afectat asta cumva viața personală sau hobby-urile?
Sabina Tontici: Evident că a trebuit să sacrific ceva timp din viața personală, dar totul depinde de perspectivă, iar eu vreau să petrec timpul făcând ceea ce îmi place. Da, am mai puțin timp, dar găsesc pentru că îmi place și mă relaxează.

Studiile nu o împiedică pe Sabina să-și urmeze pasiunile: pe lângă fizică, aceasta este pasionată de hipism și pian.
„Pentru mine hipism-ul este sportul ce îmi oferă încredere, abilități sociale și mă ajută să mă degajez de problemele cotidiene. Am și aici câteva premii la concursuri de dresaj și sărituri peste obstacole”, spune ea, urându-le colegilor succes și concentrare maximă la testele de bacalaureat, îndemnându-i să facă mereu ceea ce le place și să îmbine utilul cu plăcutul.

Și pentru că am vrut să aflăm cum se descurcă la capitolul cultură generală, am provocat-o pe Sabina și la un mic test. A avut 30 de secunde de gândire pentru fiecare întrebare.
Declarația de independență a Republicii Moldova a fost votată la - „27 august 1991”
Care sunt cele trei puteri în stat - „legislativă, executivă și judecătorească”
Cel mai mare râu din R. Moldova este - „Nistru”
Președinții R. Moldova de la independență până în prezent - „Nu îi știu pe toți. Petru Lucinschi, Mircea Snegur, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti, Igor Dodon”
Câte state sunt în UE? Poți numi 5 din ele? - „Sunt 28, după Brexit sunt 27. Cred că România, Ungaria, Franța, Croația, Norvegia (n. r. - Norvegia nu este în UE). Bulgaria, atunci”
Un grup de ... clape albe si ... clape negre, adică 12 note, formează ceea ce noi numim o octavă - „7 albe și 5 negre”
Amintim că în acest an 785 de elevi vor fi scutiți de unul, două sau trei examene, datorită premiilor obținute la concursuri, olimpiade republicane și rezultate remarcabile la examenele cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.
Autor: Radu Țîmpău, stagiar