VIDEO. Constatări Promo-LEX: Transport organizat al alegătorilor, prezența persoanelor neautorizate și un zvon privind oferirea de recompense

VIDEO. Constatări Promo-LEX: Transport organizat al alegătorilor, prezența persoanelor neautorizate și un zvon privind oferirea de recompense

Observatorii Promo-LEX au constatat primele cazuri de încălcare a secretului de vot, dar și înmulțirea cazurilor de prezență nejustificată a unor persoane neautorizate în secții de votare, precum și de deficiențe în listele electorale în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului electoral local din muncipiul Chișinău. Totodată, în câteva secții de votare a fost observată transportarea organizată a alegătorilor, dar și fotografierea buletinelor de vot. Sunt doar câteva dintre constatările observatorilor Promo-LEX despre procesul votării până la ora 12:45.

Către miezul zilei, observatorii asociației Promo-LEX au constatat primele cazuri de încălcare a secretului votului, sau de votare în grup. Este vorba de două cazuri în care două cupluri au intrat împreună în cabina de vot, motivând că trebuie să se ajute reciproc. Acesta cazuri au avut loc la Băcioi și în sectorul Rîșcani al Capitalei.

Potrivit directorului de programare Promo-LEX, Pavel Postică, se atestă tot mai multe cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în secțiile de votare. „În mare parte e vorba despre simpatizanți ai partidelor politice, unii dintre care sunt persoane cu funcții publice și respectiv sunt mai ușor de identificat”, a declarat Postică. Astfel de situații au fost observate la câteva secții de votare din sectoarele Rîșcani, Centru și Botanica.

Publicitate

„Cu regret observatorii au raportat o situație desebită - un zvon cu referire la oferirea unor recompense alegătorilor din secția de votare 57 de la Botanica. Observatorul nostru a constatat discuții între funcținari electorali, care au zis că mai mulți alegători au venit la secția de votare și povesteau că urmează să fie plătiți pentru votul acordar unui concurent electoral. Este regretabil că există astfel de situații. Partea bună este că s-a înregistrat doar un caz”, a spus Pavel Postică.

Potrivit lui, au apărut și primele cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Este vorba de două cazuri din secțiile 303 (Tohatin) și 57 (Botanica). „La Tohatin autmobilul respectiv a făcut cel puțin trei navete pentru a aduce alegători”, a specificat Postică în cadrul unui briefing de presă.

Acesta a scos în evidență și noi cazuri de deficiențe în listele ecltorale: „Au fost atestate 12 cazuri la Botanica, Centru, Stăuceni, Vatra, Buiucani. În mare parte e vorba de prezența la domiciliile alegătorilor a persoanelor care nu mai locuiesc pe această adresă. Cazuri izolate de prezență a persoanelor decedate în listele electorale, necorespundere între domicilii”.

Observatorii Promo-LEX au constatat alte patru noi cazuri de fotografiere a buletinelor de vot. „În toate cele patru cazuri s-a observat atenția funcționarilor electorali, care au încercat să prevină situația și eventual, s-o documenteze. Amintim că este interzisă fotografierea buletinului de vot”, a mai spus reprezentantul Promo-LEX.

Vedeți mai jos declarațiile integrale din briefing-ul organizat de misiunea de observare Promo-LEX.

Citește și: VIDEO. Promo-LEX, primele constatări: Cazuri de prezență neautorizată a persoanelor în secții și fotografierea buletinului de vot

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal