
FOCUS. Un deputat susține că moldovenii și rușii au stat la baza statalității moldovenești. Țîcu: A spune asta e ca și cum...
În cadrul unui protest al PSRM din fața clădirii Curții Constituționale, deputatul socialist Alexandr Nesterovschi a afirmat că „poporul rus și poporul moldovenesc” au stat la bază statului moldovenesc, iar națiunea rusă locuit „întotdeauna” pe acest teritoriu. La manifestația desfășurată luni, în care socialiștii și-au exprimat indignarea față de tentativa liberalilor de a lipsi limba rusă de statutul de limbă de comunicare între națiuni în R. Moldova, Nesterovschi a mai afirmă că își dorește echivalarea limbii ruse cu limba româna sau, precum o numește el, limba „moldovenească”.
・
L-am contactat pe istoricul Octavian Țîcu pentru a obține un comentariu avizat privind afirmațiile deputatului PSRM.
„A spune că rușiii au contribuit la formarea statului Moldova e la fel cum ai spune că românii din regiunea transnistreană au participat la formarea Cnezatului Moscovei”
„Elementul slav a jucat un rol important în realizarea etnogenezei românilor. Dar el este un element tardiv. Ei au venit în secolul VI. Dar e vorba de slavii de sud, nu de est. Rușii, ca etnos, ca stat, s-au format mult mai târziu și tangențele lor cu acest teritoriu sunt absolut nule. A spune că rușiii au contribuit la formarea statului Moldova e la fel cum ai spune că românii din regiunea transnistreană au participat la formarea Cnezatului Moscovei”, ne-a spus Octavian Țîcu.
„Statul moldovenesc s-a format în urma unui descălecat al românilor din Maramureș. Între Țara Moldovei și Rusia au existat anumite relații, dar mult mai importante au fost legăturile dintre Țara Moldovei cu Lituania și Polonia.
Îa al treilea rând, la momentul în care Basarabia a fost anexată la Imperiul Rus (n. r. - în 1812), de fapt rușii ca etnie erau o prezență absolut insignifiantă. Venirea masivă a elementului slav s-a produs în urma colonizării. Românii erau cvasi-prezenți, alături de armeni și evrei, care sunt comunitățile dintre cele mai vechi prezente, și niște țărani ucraineni.
Istoricul a mai adăugat că în 1820 a fost dat primul „ucaz” prin care mai mulți ruși au fost așezați, instituționalizat, în Basarabia pe locațiile fostelor raiale turcești. „Apoi a venit elementul rus care a exercitat dominația imperială”, ne-a mai spus Octavian Țîcu.