„Au fost manipulări și informații false”. Ce încălcări au comis posturile TV în pragul turului doi al alegerilor din Capitală

„Au fost manipulări și informații false”. Ce încălcări au comis posturile TV în pragul turului doi al alegerilor din Capitală

Zece posturi TV au fost monitorizate în perioada celor două săptămâni de campanie electorală pentru turul II de scrutin. Analiza a fost efectuată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Instituția a depistat manipulări și informații false la Accent TV și NTV, dar și favorizarea masivă a lui Andrei Năstase la Jurnal TV.

Potrivit raportului, postul public Moldova 1, în două săptămâni de campanie, a arătat 36 de știri electorale. Marea lor majoritate au fost realizate fără abateri. Dintre cei doi candidați, Năstase a fost menționat în 14 materiale, în context neutru, iar Ion Ceban a apărul în 11 materiale neutre.

Din holdingul General Media Grup, patron al căruia este liderul PD Vlad Plahotniuc, au fost analizate posturile Publika TV, Prime și Canal 2. „Știrile au fost practic similare: aceleași teme, același unghi de abordare, aceleași surse. De regulă, Ion Ceban a fost favorizat și a apărut în context pozitiv. De fiecare dată era selectată informație care să-l pună în lumină bună și nu a fost niciodată un material care să-l pună în context negativ. Andrei Năstase a fost defavorizat la greu”, a declarat directoarea CJI, Nadine Gogu.

Jurnal TV a avut 48 de știri electorale și a oferit acces ambilor candidați, spune CJI. „Năstase a fost favorizat masiv, în context exclusiv pozitiv. Ion Ceban a fost prezentat atât în lumină neutră, cât și pozitivă. Au fost materiale făcute clar pentru a-l prezenta pe Ceban în mod negativ, dar au fost și știri unde acesta și-a putut prezenta programul”, subliniază CJI.

NTV Moldova și Accent TV au adoptat un comportament de agent electoral al lui Ion Ceban, arată raportul.

„Au fost foarte multe materiale care au prezentat mesaje de susținere pentru Ceban. Toate materialele despre Andrei Năstase au fost negative. Am observat nu doar favorizare prin context, ci și au fost incluse imagini irelevante, informație selectată și scoasă din context, informații false. Chiar dacă persoana a spus mai multe lucruri la eveniment, au fost scoase doar anumite declarații din context și s-au prezentat în așa mod încât să-l arate incompetent. S-au abătut nu doar de la codul deontologic, ci și de la Codul Audiovizualului”, a mai adăugat Nadine Gogu.

RTR Moldova, ProTV și TV8 au oferit acces ambilor candidați și nu a existat vreo favorizare evidentă.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal