VIDEO. Maia Sandu: Prin mixtul cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului

VIDEO. Maia Sandu: Prin mixtul cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului

„Prin mixtul cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului”. Este mesajul pe care lidera PAS l-a transmis în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de membrul Biroului Permanent Național al PAS, Sergiu Litvinenco. Acesta a amintit că noua legislație electorală prevede că alegerile în cadrul circumscripțiilor uninominale au loc într-un singur tur de scrutin: „Altfel spus, devine parlamentar persoana care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent dacă acest număr depășește sau nu 50%”. „Dacă luăm în considerație rezultatele alegerilor din mun. Chișinău, turul I și II, putem să constatăm cu cifrele pe masă că acest sistem electoral este foarte nociv pentru sistemul democratic din R. Moldova”, a declarat Litvinenco.

UPDATE 15:04 Citește reacția democraților la acuzațiile reprezentanților PAS: Reacția PD la acuzațiile PAS privind „cadoul” lui Plahotniuc pentru Dodon: A fost cel mai transparent exercițiu din istoria RM

„Deși rezultatul turului II denotă că candidatul pro-european a obținut majoritatea voturilor cetățenilor, peste 50%, dacă extrapolăm rezultatele respective, turul I și turul II pe circumscripțiile uninominale constituite în cadrul municipiului Chișinău, vom vedea că aceste voturi nu mai contează, pentru că deși candidatul pro-european a luat 52%, 9 din cele 11 circumscripții vor fi adjudecate de către reprezentanții PSRM. Sunt doar două circumscripții uninominale care ar reveni reprezentanților partidelor pro-europene. Este vorba de suburbii. Dacă le scoatem din ecuație, rezultă că în orașul Chișinău toate cele 9 circumscripții ar fi câștigate de către exponenții PSRM. Locuitorii orașului trebuie să știe că toți parlamentarii vor fi exponenți ai PSRM”, a adăugat juristul PAS.

Publicitate

„Sistemul electoral într-un singur tur este total nereprezentativ, pentru că mandatele obținute nu au nicio legătură cu voturile obținute. Chiar dacă majoritatea cetățenilor mun. Chișinău au votat pentru reprezentanții partidelor pro-europene, 80 la sută din mandate le vor câștiga exponenții PSRM.

Aceste cifre demonstrează foarte clar că PD a creat toate condițiile pentru ca următoarea guvenare să fie preluată de către Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, iar odată cu aceasta de către Kremlin. Or în cadrul actualului sistem este foarte posibil ca PSRM să aibă majoritate constituțională. Prin urmare, ne convingem a câta oară că declarațiiel PD cu privire la ireversibilitatea cursului european nu sunt altceva decât povești de adormit copiii”, a mai declarat Sergiu Litvinenco.

„Sistemul într-un singur tur reprezintă un dar al lui Plahotniuc pentru Igor Dodon. [...] Vreau să fie foarte clar, noi respectăm votul cetățeanului, nu spunem că un sistem trebuie să avantajeze o ideologie sau alta, ci spunem că un sistem trebuie să reflecte cât mai aproape dorința cetățeanului. Or rezultatele din mun. Chișinău, în primul tur, demonstrează că voința poporului nu se va traduce în mandate. Dimpotrivă, majoritatea va fi reprezentantă de un număr mai mic în Parlament, și asta este foarte grav”, a declarat lidera PAS, cerând guvernării să anuleze sistemul mixt, pentru că „acesta va conduce la un Parlament nereprezentativ, iar asta poate implica nerecunoașterea alegerilor parlamentare”.

Vezi și: Promo-LEX: Un al doilea tur de scrutin la parlamentare i-ar defavoriza pe socialiști

„O să folosim toate mijloacele posibile pentru a informa instituțiile internaționale, acum cu probe concrete, despre caracterul antidemocratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur”, a mai spus Maia Sandu.

„Riscurile sunt foarte mari și vrem să avertizăm încă o dată societatea și partenerii externi. [...] Acest sistem îi dezavantajeză mult pe cetățenii care cred în democrație”, a dăugat ex-ministrul Educației.

Precizăm că ieri asociația Promo-LEX a prezentat rezultatele unei simulări realizate în baza rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, de unde rezultă că majoritatea circumscripțiilor uninominale din municipiu ar fi câștigate de reprezentanți ai socialiștilor în condițiile în care actualul sistem electoral, modificat în Parlament prin votul socialiștilor și democraților, nu prevede turul doi de scrutin.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal