Reacția PD la acuzațiile PAS privind „cadoul” lui Plahotniuc pentru Dodon: A fost cel mai transparent exercițiu din istoria RM

Reacția PD la acuzațiile PAS privind „cadoul” lui Plahotniuc pentru Dodon: A fost cel mai transparent exercițiu din istoria RM

După ce PAS, prin vocea Maiei Sandu, a acuzat PD-ul că a schimbat sistemul electoral în așa fel încât socialiștii să câștige în majoritatea circumsripțiilor electorale din muncipiul Chișinău la alegerile parlamentare, democrații au venit cu o reacție. Solicitat de AGORA, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gămurari, ne-a spus că modificarea sistemului electoral a fost cel mai transparent exercițiu din istoria Republicii Moldova.

„Mari comentarii nu sunt, pentru că prin declarația făcută s-a făcut referință la aspectul lipsei democrației. Din contra, tot procesul de elaborare și votare a sistemului mixt de vot a fost cel mai transparent din istoria Republicii Moldova, cu avizele instituțiilor internaționale. Ne aducem aminte câteva dezbateri au avut loc. Până la urmă, autoritățile au demonstrat că au înlăturat observațiile juridice și tehnice indicate de Comisia de la Veneția, că s-a axat pe transparență”, ne-a declarat purtătorul de cuvând al democraților.

Vezi și: VIDEO. Maia Sandu: Prin mixtul cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului

Publicitate

„Putem vorbi mult despre cât de democratic este un tur sau altul, o procedură sau alta, aici deja sunt interpretări pe care le face oricare politician, dacă dorește. Probabil acea campanie electorală pentru municipiul Chișinău a trecut lent pentru unele patide într-o campanie parlamentară.

Lipsește o legătură logică pentru că înainte de primul tur și al doiela tur, au fost acuzații la adresa PD, deși n-am avut candidaturi. Din ambele părți am fost învinuiți că susținem o candidatură sau alta. Aceste declarații le înțelegem. Fac parte din campaniile politice ale partidelor”, ne-a mai spus Vitalie Gămurari.

Precizăm că astăzi, Maia Sandu a declarat într-o conferință de presă că prin instituirea unui singur tur de scrutin în cadrul sistemului electoral mixt „Plahotniuc cedează țara Kremlinului”.

„Rezultatele din mun. Chișinău, în primul tur, demonstrează că voința poporului nu se va traduce în mandate. Dimpotrivă, majoritatea va fi reprezentantă de un număr mai mic în Parlament, și asta este foarte grav”, a declarat lidera PAS, cerând guvernării să anuleze sistemul mixt, pentru că „acesta va conduce la un Parlament nereprezentativ, iar asta poate implica nerecunoașterea alegerilor parlamentare”.

Amintim că ieri asociația Promo-LEX a prezentat rezultatele unei simulări realizate în baza rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău. Potrivit datelor prezentate, majoritatea circumscripțiilor uninominale din municipiu ar fi câștigate de reprezentanți ai PSRM în condițiile în care actualul sistem electoral, modificat în Parlament prin votul socialiștilor și democraților, nu prevede al doilea tur de scrutin.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal