Premierul Pavel Filip, nemulțumit de activitatea judecătorilor și procurorilor. „Zădărnicesc munca Guvernului”

Premierul Pavel Filip, nemulțumit de activitatea judecătorilor și procurorilor. „Zădărnicesc munca Guvernului”

Prim-ministrul Pavel Filip s-a arătat astăzi nemulțumit de activitatea unor judecători și procurori. Mai exact, premierul a acuzat aplicarea exagerată a măsurilor de arest preventiv, dar și lipsa de transparență a procesului de judecată prin organizarea ședințelor închise.

„Avem mai multe discuții cu mediul de afaceri, dar și partenerii noștri de dezvoltare reclamează un subiect care ține de arestul preventiv. Se vede o aplicare excesivă a arestului preventiv, deseori din semnalele pe care le avem, dar citim și în media aceste lucruri, nu întotdeauna această măsură preventivă este motivată. Chiar dacă avem multe condamnări la CEDO la acest subiect, această chestiune nu a fost soluționată. Numărul arestărilor crește, avem situații în care se aplică excesiv aceste măsuri de constrângere, apoi se prelungește mandatul de arestare. Arestul preventiv este o măsură excepțională, sunt și alte măsuri, precum controlul judiciar, cauțiunea sau arestul la domiciliu. Nu întotdeauna cei care săvârșesc niște încălcări economice trebuie puși la închisoare”, a menționat Pavel Filip în debutul ședinței Cabinetului de miniștri.

Premierul a mai acuzat lipsa de transparență a ședințelor de judecată. „Multe procese sunt cu ușile închise. Nu pot înțelege. Se pare că câteodată acest lucruri se fac pentru a discredita reformele elaborate de către noi. Noi putem lucra foarte mult, dar iată elemente de acest fel nu fac altceva decât să zădărnicească această muncă. Dna ministru, înțelegem și respectăm principiul separării puterilor în stat, dar ne-am asumat niște angajamente și în fața cetățenilor, și în fața majorității parlamentare, și în fața partenerilor de dezvoltare. Această mică reformă trebuie cât mai repede dusă până la capăt, știu că sunteți pe ultima sută de metri cu un proiect ce ține de limitarea aplicării aresturilor și utilizării excesive a ședințelor de judecată închise. Vreau să grăbiți acest proiect de lege. Să fie foarte clar scris în cadrul legal când se aplică această măsuri. Având în vedere calitatea dvs de membru al CSM;,al Consiliului Procurorilor, vă rog să ridicați această problemă pe aceste platforme, să luați măsuri necesare de instruire a judecătorilor și a procurorilor pe acest subiect”, a spus prim-ministrul.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal