Fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Belgia și la NATO, Iurie Reniță, i-a adresat premierului Pavel Filip o scrisoare deschisă. Diplomatul se arată surprins de politica externă a Guvernului Filip. „Am rămas și eu „profund impresionat” de noile priorități, afișate prin deschiderea unor misiuni diplomatice pe continentele african, latino-american și asiatic”, menționează Iurie Reniță.
„Această nouă abordare diplomatică a Guvernului actual ne inoculează ideea că pe străbunul continent european am reușit să promovăm toate dezideratele noastre strategice și a sosit momentul cel mai propice să ne extindem în întreaga lume. Cred că, în prezent, Ghana, Argentina și India nu constituie priorități majore pentru prezentul și viitorul european al Republicii Moldova, doar dacă nu cumva doriți să perpetuați o tradiție mai veche din perioada sovietică, atunci când nomenclaturiști de tot genul erau trimiși ambasadori „pentru merite deosebite față de partid și de stat”, se arată în scrisoarea deschisă.
Iurie Reniță susține că, în primul rând, e imperios să aprofundăm colaborarea în cu toate țările membre ale UE, astfel ca exporturile noastre în aceste state să devină sigure și de durată. „Chiar dacă în Constituție vom include vectorul european al Republicii Moldova, acest fapt nu ne face mai eligibili, dacă nu vom valorifica posibilitățile enorme pe care ni le oferă spațiul comercial-economic și de valori democratice spre care tindem”, precizează acesta.
„Chiar dacă v-ați consultat în prealabil cu diplomați de carieră de la Externe și cu cei care vă înconjoară la Guvern, m-aș mira dacă cineva dintre aceștia a avut curajul să vă dezvăluie că toată această „afacere diplomatică” miroase a ulei nerafinat de „Floarea Soarelui” sau de alte produse ale holding-ului „Trans-Oil”, avându-l proprietar pe un deținător de triple cetățenii (Moldova, Georgia, SUA). Considerați că din cele trei țări, în special Ghana, vor veni să învestească în Republica Moldova? Credeți chiar că de aici vor veni cei 5000 de viitori deținători ai cetățeniei R. Moldova, aducând cu ei circa 1 250 000 de dolari? Chiar nu are suficiente rețele de business și piețe de desfacere bunul dvs. prieten și consilier în toate, care vă însoțește în vizite oficiale prin țările arabe? Sunt sigur, are suficiente posibilități financiare să-și trimită în aceste țări reprezentanți comerciali din contul holding-ului și nu a statului”, scrie Reniță în adresare.
La final, ex-ambasadorul precizează că nu s-a referit în această scrisoare deschisă la deschiderea misiunii diplomatice în Irlanda, unde demult era necesară o ambasadă, cu mult înaintea Qatarului și a EAU.„ Dacă, eventual, în scrisoare nu sunt suficient de clare numele persoanelor la care m-am referit, le menționez aici: Andrei Galbur, Iurie Leancă, Tudor Ulianovschi, Vaja Jhashi. Pe șeful dvs. de partid, de asemenea, nu l-am evocat, deoarece este clar pentru toată lumea că nimic în această țară nu mișcă fără aprobarea lui Vlad Plahotniuc, inclusiv deschidea ambasadelor in Ghana, India și Argentina”, susține Iurie Reniță.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
