Șeful statului a abordat acest subiect în cadrul unei emisiuni TV, după ce a fost întrebat dacă există vreo modalitate de a „separa alegerea primarului de votul suburbiilor”.

„Soluția este una foarte simplă: să nu fie ales primarul municipiului, ci primarul orașului. (...) Cred că va trebui să ne gândim la asta într-un mod foarte serios. Eu știu că, în majoritatea capitalelor europene, primarii sunt aleși de cei care locuiesc într-un anumit oraș. Soluția este următoarea, vom alege primarul orașului Chișinău. Așa va fi corect. Acest primar va fi responsabil pentru problemele Chișinăului. De problemele municipalității se ocupă consiliul municipal care aprobă bugetul consiliului și așa mai departe. Nu exclud că aceste schimbări pot avea loc până la următoarele alegeri, însă acest lucru depinde de rezultatul alegerilor parlamentare”, a spus Dodon.

Declarațiile lui Dodon au fost făcute în contextul în care liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-a impus în fața fostului purtător de cuvânt a lui Dodon, socialistul Ion Ceban, la alegeri locale din municipiul Chișinău. Conform rezultatelor preliminare, pentru Năstase au votat 129,432 alegători sau 52,57 % din numărul total de voturi valabil exprimate.

De remarcat că Igor Dodon nu este prima persoană politică care vine cu asemenea declarații. În timpul campaniei electorale, candidatul Partidului Casa Noastră - Moldova la șefia Primăriei Chișinău, Alexandru Roșco, a declarat că nu este de acord cu modificarea care le permite locuitorilor din satele din apropierea municipiului să se implice în alegerea primarul general al Chișinăului. 

Amintim că, în cadrul alegerilor locale precedente, majoritatea locuitorilor din suburbii au votat pentru candidații partidelor de dreaptă, în defavoarea candidatului formațiunii socialiștilor

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!