„Am vorbit aceste chestiuni cu reprezentanți înalți din Guvern și ei înțeleg că acest fenomen există dar nu pot explica în mod clar rolul pe care ei îl joacă. Din când în când îmi spun că este despre faptul că puterea îi atrage pe mulți ca să fie deputați, primari, sunt atrași la partidul care are mai multă putere, dar știu că nu e unicul motiv”, a declarat James Pettit.
„Știu că există presiuni, intimidare, amenințare, care e încălcarea legii și nu e corect în oricare democrație. Nu știu dacă toată presiunea vine din centru, știu că există conflicte la nivel local și poate fi o concurență între personaje care realmente nu au niciun interes care corespunde partidului, așa că poate fi că există multe motive pentru acest fenomen, care este unul serios și îngrijorător. Guvernul înțelege că tre să fie foarte atent pentru a corecta situația și a descuraja astfel de practică, de a influența prin intimdare, deschidere de dosare penale etc, pentru că nu e corect și creează o impresie negativă în general și în țară și în străinătate”, a mai declarat diplomatul.
„Fenomenul are legătură directă cu alegerile. Desfășurarea alegerilor e făcută în mod corect, dar fenomenul care există în afara alegerilor, nu e doar presiune asupra deputaților, ci și accesul la mass-media, sunt factori care influențează rezultatele alegerilor, și această presiune este deosebit de urâtă, e un fenomen care mi se pare că reflectă altă mentalitate, care nu e potrivită într-o țară democratică și modernă. E o mentalitate sovietică sau de altă realitate. Vedem acest fenomen nu doar în Republica Moldova, ci și în alte foste republici ale URSS și în alte țări. Vreau să spun că R. Moldova e o țară nouă și n-a avut atât de multă experiență pe care o avem noi, după 2 secole, și nu-mi pierd speranța. E un proces de dezvoltare culturală și politică”, a adăugat ambasadorul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.