OFICIAL. UTM va pune la dispoziția producătorilor mici de vin laboratoarele și servicii de consultanță

OFICIAL. UTM va pune la dispoziția producătorilor mici de vin laboratoarele și servicii de consultanță

Micii producători de vinuri vor avea acces la laboratoarele și echipamentele Universității Tehnice pentru a-și îmbunătăți calitatea produsului. Un memorandum în acest sens a fost semnat astăzi de către Uniunea Micilor Producători de Vinuri și Universitatea Tehnică a Moldovei. 

Rectorul Universității Tehnice Viorel Bostan a confirmat intenția departamentului oenologie din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor de a pune la dispoziția micilor producători echipamentele și laboratoarele aflate în dotarea instituției.

„Avem echipamente unice pentru regiune, avem spații dotate, avem posibilitatea să ajutăm mediul de afaceri în îmbunătățirea produsului”, a declarat Bostan înainte de a semna memorandumul de colaborare.

Publicitate

Pe lângă aceasta, Universitatea Tehnică le va oferi producătorilor mici servicii de consultanță și expertiză, a spus rectorul.

Dan Priscaru, reprezentantul Uniunii Producătorilor Mici de Vinuri, din care fac parte 26 de membri, a salutat semnarea memorandumului de colaborare.

„Spre deosebire de vinăriile mari, noi, micii producători, nu avem laboratoare în crame. Respectiv, pentru analizele de rutină noi apelam la laboratoarele de la vinăriile mari și era un lucru foarte incomod, pe care de multe ori nu le făceam la timp. După acest Memorandum de Colaborare sperăm că toate analizele să fie făcute profesionist, cu un echipament performant , de către studenții care vor învăța din procesul acestor analize”, a spus Priscaru.

Deocamdată, accesul la echipamentele și laboratoarele Universității Tehnice vor avea acei producători care fac parte din Uniunea Producătorilor Mici de Vinuri, a confirmat pentru AGORA specialistul în comunicare din cadrul Programului „Filiera Vinului”, Iurie Vîrlan. Acesta nu exclude însă posibilitatea ca, la anul, orice producător mic de vinuri să poată beneficia de utilajele și consultanța UTM, în baza unui contract de prestări servicii.

Potrivit experților, costul echipamentelor necesare pentru efectuarea analizelor privind calitatea vinului între variază 15 mii și 30 de mii de euro. În domeniul vinificației se fac peste 25 de tipuri de testări. Analiza sumară sau curentă cuprinde determinarea caracteristicilor cum ar fi densitate, concentrație alcoolică, conținut de zaharuri, aciditate totală, pH și altele.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal