Datele statistice privind evoluția pieței serviciilor de televiziune contra plată, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) arată că serviciile de televiziune furnizate prin rețele de cablu sunt tot mai puțin solicitate. În contrast, piața serviciilor de acces la Internet fix a înregistrat creșteri importante.
În primul trimestru al anului 2018, numărul abonaților colectați la serviciile TV prin rețele de cablu s-a micșorat cu 3,8 mii (-2,1%) și a totalizat 180,4 mii, arată informațiile publicate pe site-ul ANRCETI.
Conform datelor prezentate de către furnizorii de pe piața serviciilor TV contra plată, veniturile realizate din vânzarea acestor servicii au scăzut, comparativ cu trimestrul I al anului 2017, cu 3,4 milioane lei (-8 %) și au alcătuit 38,6 milioane lei. Totodată, veniturile realizate din vânzarea serviciului TV furnizat prin rețele IP TV au scăzut cu 650,5 mii (- 3,4%) și au însumat 18 milioane 305,7 mii lei. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat al operatorilor de pe piața serviciilor TV contra plată a scăzut cu 21,3% și a constituit 39,5 lei.
Aceste date vin în contextul în care piața serviciilor de acces la Internet fix a înregistrat creșteri importante: peste șase mii de utilizatori noi și sporirea cu 17,3 milioane de lei a volumului total al vânzărilor.
„Dezvoltarea Smart TV și aplicații Smart pe TV face alogică procurarea pachetelor TV. Ele mai sunt procurate prin tradiție, cum mai vorbim la telefon fix, dar deja la filme te uiți pe aplicații specializate, unde apare și grila TV. Apropo, mulți furnizori au preluat strategia de a vinde conținut video sub anumiți operatori internaționali gen MEGOGO”, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit ANRCETI, cei mai mari operatori de pe piața serviciilor TV contra plată din Republica Moldova au deținut, în funcție de cifra de afaceri, următoarele cote de piață: Moldtelecom - 34,6%, Sun Communications - 22%, TV BOX - 12,4%, iar cota cumulativă a celorlalți furnizori a fost de 31 %.